Apie tai kalbama pirmadienį paskelbtame eiliniame kandidato į Rusijos prezidentus Vladimiro Putino straipsnyje, kurį paskelbė laikraštis "Moskovskije novosti".

Didžiulis straipsnis "Rusija ir besikeičiantis pasaulis" apima kuo įvairiausias tarptautines aktualijas, kurios, V. Putino nuomone, reikšmingiausios Rusijai. Straipsnyje kalbama apie įvairiausius tarptautinius konfliktus bei atskirų valstybių reikšmę, visa tai vertinant pagal Rusijos geopolitinius interesus.

"Negalima taikstytis, kad egzistuoja gėdingas "nepiliečio" statusas. Ir kaip gi galima su tuo taikstytis, jei kas šeštas Latvijos gyventojas ir kas tryliktas Estijos gyventojas kaip "nepiliečiai" yra netekę esminių politinių, rinkimų ir socialinių-ekonominių teisių, galimybės laisvai vartoti rusų kalbą", - teigiama V. Putino straipsnyje.

Pasak jo, neseniai Latvijoje įvykęs referendumas dėl rusų kalbos statuso tarptautinei bendruomenei vėl akivaizdžiai parodė, kokia tai aktuali problema.

"Juk dalyvauti referendume vėl neleido per 300 tūkstančių "nepiliečių". Ir visai protu nesuvokiama, kad Latvijos centrinė rinkimų komisija Rusijos visuomenės rūmams (Kremliaus suburta jam lojalių patarėjų organizacija - ELTA) per referendumą nesuteikė stebėtojo statuso. O tarptautinės organizacijos, atsakingos už visuotinai priimtų demokratijos standartų laikymąsi, lyg būtų amo netekusios", - piktai rašo V. Putinas.

Kaip žinoma, promaskvietiškų jėgų primestame referendume vasario 18 d. Latvijos piliečiai labai aiškiai atmetė iniciatyvą rusų kalbą paskelbti antrąja valstybine.

V. Putinas savo straipsnyje teigia, kad Rusija ne tik gali išsaugoti savo kultūrą, bet ir panaudoti ją kaip galingą veiksnį įsitvirtinti globaliose rinkose. Rusų kalbos erdvė - tai praktiškai visos buvusios SSRS šalys ir didelė dalis Vidurio Europos.

"Ne imperija, o kultūrinė skvarba; ne patrankos, ne politinių režimų importas, o švietimo ir kultūros eksportas padės sukurti palankias sąlygas rusiškoms prekėms, paslaugoms ir idėjoms", - rašo V. Putinas.

"Mes privalome keliskart sustiprinti švietėjišką ir kultūrinį atstovavimą pasaulyje - ir ypač jį sustiprinti tose šalyse, kur dalis gyventojų kalba rusiškai arba supranta rusų kalbą", - rašo V. Putinas.

Per besibaigiančią rinkimų kampaniją V. Putinas iš viso paskelbė septynis programinius straipsnius.

Rusijos prezidento rinkimai vyks šį sekmadienį, kovo 4 dieną.