"Sovietiniais laikais mes taip bauginome pasaulį, jog tai sąlygojo karinių ir politinių blokų atsiradimą. Ar mes iš to ką nors laimėjome? Žinoma, ne", pasakė V.Putinas interviu valstybinei RTR televizijai praėjus beveik metams po savo kadencijos pradžios. Jis taip pat paminėjo ir po Sovietų Sąjungos žlugimo prasidėjusį Rusijos ir Vakarų "medaus mėnesį", kuris taip pat nieko gero nedavė.

Interviu RTR stočiai V.Putinas pasakė, kad jis labiau teiks pirmenybę pragmatiškai užsienio politikai negu jo pirmtakas Borisas Jelcinas. Kitą savaitgalį sueis lygiai metai po to, kai B.Jelcinas atsistatydino ir perdavė savo postą V.Putinui, kuris perėmė ir užsienio politikus reikalus, kuriuos temdė stiprūs nesutarimai su Vakarais keliais svarbiais tarptautiniais klausimais.

"Viena vertus, mes turime atsisakyti imperinių ambicijų ir, antra vertus, aiškiai suvokti, išsakyti ir kovoti už savo nacionalinius interesus", pasakė dabartinis Rusijos vadovas.

Vakarų šalys įtariai žiūri į atšilusius Rusijos santykius su kai kuriomis priešiškomis valstybėmis - Iraku, Iranu ir Šiaurės Korėja - bei kaltina Maskvą talkininkavimu Teheranui kuriant branduolinį ginklą. Savo ruožtu Maskva tvirtai priešinasi NATO plėtrai į Rytus ir baiminasi, kad vakarų aljansas gali apimti ir buvusias Sovietų Sąjungos respublikas, tarp jų ir Baltijos šalis.

Paskutinis dirgiklis Rusijai buvo JAV antiraketinės gynybos planas, kurį draudžia galiojantys tarptautiniai susitarimai ir kuris, Maskvos teigimu, gali sugriauti tarptautinę branduolinio saugumo sistemą.

Daugelis politikos apžvalgininkų prognozuoja stiprų atšalimą Rusijos ir JAV santykiuose po to, kai respublikonas Džordžas V.Bušas (George W.Bush) perims prezidento postą sausio mėnesį. Naujasis JAV prezidentas, kuris yra nuožmus antiraketinės gynybos sistemos šalininkas, jau yra pareiškęs esąs už kietesnę politiką Rusijos atžvilgiu.

Nepaisant šių prognozių, V.Putinas teigė, kad nesitiki santykių su Vašingtonu pablogėjimo. Vis dėlto jis davė suprasti, kad nepasiduos Vakarų spaudimui, pavyzdžiui, neseniai JAV paskelbtiems grasinimams imtis sankcijų prieš Rusijos bendradarbiavimą su Iranu branduolinių ginklų ir karinio bendradarbiavimo srityse.