Prezidento pareigas V. Putinas perėmė iš Dmitrijaus Medvedevo po ketverius metus trukusios pertraukos. Inauguracija itin pompastiška ir iškilminga – juk pagrindinis jos tikslas: priminti pasauliui, jog posovietinė Rusija tebėra viena galingiausių pasaulio valstybių.

D. Medvedevas Rusijos prezidento pareigas ėjo nuo 2008 metų, nes, remiantis šalies Konstitucija, V. Putinas negalėjo šiam poste išbūti ilgiau nei dvi kadencijas iš eilės. V. Putinas Rusijos prezidentu pirmą kartą buvo išrinktas 2000 metais – šaliai jis ėmė vadovauti atsistatydinus Borisui Jelcinui.

Niekas neabejojo, jog šaliai ir toliau vadovauja V. Putinas, nors jis iki šiandien ėjo ministro pirmininko pareigas. Analitikai įsitikinę, jog trečioji prezidento kadencija V. Putinui bus pilna iššūkių – opozicija nebetyli ir rengia masinius protestus, šalyje sparčiai daugėja internetu besinaudojančių ir plačiau mąstančių žmonių.

Sekmadienį Maskvos centre vėl vyko masinis protestas. Nors akcija ir buvo surengta gavus vietos pareigūnų leidimą, ji virto tikru chaosu, teko įsikišti policijos pajėgoms.

Buvo sulaikyta daugiau nei 400 žmonių, tarp kurių – trys pagrindiniai protestų iniciatoriai: kovos su korupcija aktyvistas Aleksejus Navalnas, liberalų lyderis Borisas Nemcovas ir ultra kairiųjų aktyvistas Sergejus Udalcovas.

59 metų V. Putinas inauguruotas 11 val. Lietuvos laiku, kai D. Medvedevas perdavė jam simbolinę grandinę iš auksinių dvigalvių erelių.

Padėjęs ranką ant šalies Konstitucijos, V. Putinas trečiąjį kartą prisiekė „gerbti ir ginti žmonių bei šalies piliečių teises ir laisves“ bei „laikytis ir ginti Rusijos Federacijos Konstituciją“.
V. Putinas taip pat pažadėjo ginti „šalies nepriklausomybę, suverenitetą bei užtikrinti jos saugumą ir vientisumą“.

Tačiau aktyvistai kaltina V. Putiną, siekiant stabilumo, paaukojus žmogaus teises – jis daugiau nei dešimtmetį už grotų laiko kadaise turtingiausiu Rusijos žmogumi vadintą Michailą Chodorkovskį vien už tai, kad šis drįso jam paprieštarauti.

Opozicija žada nenuleisti rankų ir toliau per protestus daryti spaudimą valdžiai. Kovo 4 dieną vykusius prezidento rinkimus ji vadina suteptais sukčiavimo ir purvinų žaidimų.

V. Putinas buvo išrinktas jau per pirmąjį rinkimų turą – jis surinko 63,6 proc. rinkėjų balsų. Pergalė užtikrinta, tačiau ne tokia triuškinanti kaip buvo tikėtasi.

Inauguracijos ceremonijoje užsienio valstybių vadovai nedalyvauja. Iškilmėse dalyvauja tik diplomatinio korpuso atstovai. Tinklalapis lifenews.ru skelbia, jog ceremonijoje vis dėlto pasirodys buvęs Italijos ministras pirmininkas Silvio Berlusconi ir buvęs Kalifornijos gubernatorius Arnoldas Schwarzeneggeris.

Po ceremonijos vyksiančiame priėmime svečiai bus vaišinami geriausiais rusų virtuvės patiekalais, tarp kurių keptas eršketas ir rūkyta menkė. Svečiai galės vaišintis geriausia degtine ir net 5 tūkst. butelių 2008 metų „Abrau Durso“ putojančio vyno, skelbia „RIA Novosti“.

„Prezidento inauguracija turi būti tradicinė ir kas kartą nesikeisti pasikeitus prezidentui. Tradicijos turi būti kuriamos ir jų reikia laikytis“, - sakė Kremliaus administracijos atstovas Vladimiras Kožinas.

Nors nuo tada, kai gruodį protestuose dalyvavo daugiau nei 100 tūkst. žmonių, opozicijos veiksmai ir prarado pagreitį, analitikai tikisi, jog trečioji kadencija V. Putinui bus tikrai nelengva.

„Pagrindinė V. Putino problema – negalėjimas Rusijai pasiūlyti ko nors kito išskyrus stabilumą“, - teigia „Kommersant FM“ politologas Konstantinas Eggertas.

„Taip, Putinas grįžta į Kremlių. Tačiau kalbant apie idėjas ir politiką, jo era jau pasibaigusi“, - konstatuoja specialistas.

Tuo tarpu D. Medvedevas imsis ministro pirmininko pareigų, tačiau ir toliau slėpsis šešėliuose, nes jo rinkiminiai pažadai dėl politinės ir ekonominės modernizacijos taip ir liko vien pažadai.