Įstatymas dėl piliečių sveikatos apsaugos nuo pasyvaus rūkymo pavojaus ir tabako vartojimo pasekmių draudžia rūkyti restoranuose, kavinėse, viešbučiuose, traukiniuose ir įvairiose kitose vietose.

Nuo birželio 1-osios taip pat bus uždrausta rūkyti visuomeniniame transporte, geležinkelio ir autobusų stotyse, liftuose, administraciniuose pastatuose, taip pat visose švietimo ir gydymo įstaigose.

Nuo 2014-ųjų birželio šis draudimas taip pat bus įsigalios laivuose, tolimųjų reisų traukiniuose, geležinkelio stočių peronuose, viešbučiuose, kavinėse ir restoranuose, todėl daugeliui Rusijos gyventojų matomai teks iš esmės pakeisti gyvenimo būdą.

Naujasis teisės aktas taip pat uždraus rūkalų reklamą, o jų gamintojams - tapti reginių rėmėjais.

Manoma, kad rūko per 40 proc. suaugusių Rusijos gyventojų, o pareigūnai pripažįsta, kad dėl jų nesugebėjimo imtis griežtų veiksmų šioje srityje rūkymas tapo didele visuomenės sveikatos problema.

Sveikatos apsaugos specialistai apskaičiavo, kad rūkymo lemiamas tikėtinos gyvenimo trukmės sumažėjimas šalies iždui kasmet kainuoja 1,2 trln. rublių (apie 103 mlrd. litų) - 6,3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Nei V.Putinas, nei premjeras Dmitrijus Medvedevas nerūko, tačiau keli ministrų kabineto nariai yra prisiekę rūkaliai, tarp jų užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Naująjį įstatymą Valstybės Dūma priėmė vasario 12 dieną, o Federacijos Taryba - vasario 20-ąją.