Paskutinio savo prezidentinio užsienio vizito į Rygą atvykęs J. Gauckas po susitikimo su Baltijos šalių prezidentais sakė, kad pats užaugo komunizmo eroje, todėl labai geria supranta Baltijos šalių rūpesčius, ypač susijusius su saugumo padėtimi.

Vokietijos prezidentas patvirtino, kad Vokietija palaiko ir visada palaikys Baltijos šalis. J. Gauckas ne vieną kartą sakė, jog Vokietija pasisako už Baltijos šalių gynybos stiprinimo priemones.

„Mūsų solidarumas nesibaigia vien žodžiais. Mes visi turime atremti Rusijos dezinformacijos kampaniją“ – sakė jis.

Pasak J. Gaucko, ES šiuo metu susiduria su „tam tikromis vienybės problemomis“.

Susirūpinimą kelią ir ES gyventojų kritiškos nuotaikos, ypač po to, kai Britanija nubalsavo už išstojimą iš ES, sakė prezidentas.

„Mums reikia stiprios ir vieningos ES. Mes taip pat privalome turėti tvarų susitarimą dėl ES ateities“, – kalbėjo prezidentas ir pridūrė, jog ES valstybės turi susitaikyti su tam tikrais kompromisais.

Tuo metu Latvijos prezidentas Raimondas Vėjuonis keletą kartų pabrėžė, jog Vokietija yra viena pagrindinių Baltijos šalių bendradarbiavimo partnerių ne tik ekonomikos, bet ir regioninio saugumo stiprinimo srityje.

R. Vėjuonis, kalbėdamas apie regioninį saugumą, atkreipė dėmesį į NATO viršūnių susitikime Varšuvoje priimtų sprendimų svarbą.

Jis taip pat paragino sąjungininkes aktyviau kovoti su hibridinio karo grėsmėmis bei imtis visų įmanomų priemonių Sirijos karui užbaigti.

Latvijos prezidentas dar sakė, kad bendradarbiavimą su naująja JAV prezidento administracija būtina tęsti ir stiprinti.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pabrėžė regioninio saugumo svarbą ir padėkojo Vokietijai už sprendimą vadovauti NATO batalionui Lietuvoje.

„Vokietija supranta bendrus įsipareigojimus, kuriuos prisiėmė NATO narės“, – sakė ji, dar pridurdama, kad Jungtinės Valstijos taip pat lieka patikima NATO sąjungininkė.

Lietuvos prezidentė dar pabrėžė, kad būtinas bendras suvokimas apie ES ateitį, o tai reiškia kad Baltijos šalys turi koordinuoti savo požiūrius, taip pat ir į „Brexit“.

Estijos prezidentė Kersti Kaljulaid taip pat padėkojo Vokietijai dėl jos dalyvavimo regiono reikaluose ir sakė, kad „mes galime didžiuotis turėdami tokią šalį Baltijos regione“.

Estijos prezidentė yra įsitikinusi, kad Baltijos šalys gali didžiuotis bendromis su Vokietija vertybėmis.

Ji dar pažymėjo, kad Vokietija taip pat gali didžiuotis, jog taip daug rūpinasi šiuo regionu.

K. Kaljulaid pažymėjo, kad ES projektas laikui bėgant turi stiprėti.