Tunisietis policijai yra žinomas, jis įvardijamas kaip pavojingas asmuo, Vokietijos policija šukuoja ligonines, nes manoma, kad įtariamasis sunkiai sužeistas ir gali kreiptis medicininės pagalbos.

Įtariamasis, pražudęs 12 žmonių įvardijamas kaip Anis A., gimęs 1992 m.

Šis vyras yra 21 ar 23 metų amžiaus, žinomas trimis skirtingais vardais, rašo laikraščiai „Allgemeine Zeitung“ ir „Bild“.

BBC skelbia, kad, remiantis žiniasklaidos pranešimais, įtariamasis gali būti sužeistas dėl susirėmimo su sunkvežimyje buvusiu asmeniu.

Abiejuose pranešimuose nurodoma, kad sunkvežimio, kuris kalėdinėje mugėje traiškė žmones, kabinoje buvo rasti prieglobsčio prašymus nagrinėjančios įstaigos dokumentai, kaip manoma, priklausantys šiam vyrui.

Dėl teroro akto Berlyne įtariamas tunisietis palaikė ryšius su radikalaus islamo skleidėju

Dėl teroro akto Berlyne per kalėdinę mugę įtariamas tunisietis Anisas A. (Anis A.) palaikė ryšius su žinomu radikalaus islamo skleidėju Abu Valaa, praneša "Interfax".

Pasak Vokietijos žiniasklaidos, įtariamasis buvo pastebėtas šio pamokslininko aplinkoje. Pats Abu Valaa Vokietijos pareigūnų buvo sulaikytas dar lapkričio mėnesį.

Anisas A. anksčiau prašė prieglobsčio Vokietijoje, ir jam buvo išduotas leidimas nuolat gyventi šalyje.

Vokietijoje ieškoma išpuolio Berlyne kito kaltininko, patvirtino vidaus reikalų ministras

Vokietijos vidaus reikalų ministras Thomas de Maizieres trečiadienį patvirtino, kad teisėsauga yra nustačiusi naują įtariamąjį, gal būt vairavusį sunkvežimį, kuris traiškė žmonės Berlyno kalėdinėje mugėje.

„Yra naujas įtariamasis, kurio mes ieškome; jis yra įtariamas, bet nebūtinai – tai užpuolikas“, – sakė jis žurnalistams.

T. de Maizeire nesiteikė patvirtinti daugybės žiniasklaidos pranešimų, esą ieškoma tunisiečio prieglobsčio prašytojo, turėjusio ryšių su islamo ekstremistais.

Pranešama, kad įtariamojo, kuris gimė Tuniso pietuose esančiame Tatavino mieste, policija ieško vakarinėje Šiaurės Reino-Vestfalijos žemėje.

Per pirmadienį vakare įvykdytą ataką, kurią Vokietijos pareigūnai vadina teroristiniu išpuoliu, žuvo 12 žmonių, tarp jų – tikrasis sunkvežimio vairuotojas lenkas.

Sunkvežimis lėkė per minią traiškydamas medinius prekybos paviljonus ir aukas: siaubingi vaizdai priminė liepos 14 dieną Prancūzijos Nicos kurorte per Bastilijos paėmimo dienos šventę įvykdytą teroro išpuolį, kurio metu džihadisto tunisiečio vairuotas sunkvežimis minioje mirtinai sužalojo 86 žmones.

Su „Islamo valstybe“ (IS) susijusi naujienų agentūra „Amaq“ pranešė, kad šio džihadistų judėjimo „karys įvykdė operaciją Berlyne reaguodamas į kvietimą atakuoti civilius koalicijai priklausančiose valstybėse“.

Įrodymų, kurie paremtų šį teiginį, nėra, atakos vykdytojo vardas nebuvo nurodytas.

Tunisas yra tarp svarbiausių džihadistų kovotojų „tiekėjų“: manoma, kad maždaug 5 500 šios šalies piliečių dalyvauja kovos veiksmuose Sirijoje, Irake ir Libijoje.

Vokietija gedi po teroristinio išpuolio Berlyne

DELFI primena, kad pirmadienio vakare sulaikytas pakistanietis, kuris, kaip buvo įtariama, vairavo sunkvežimį, įsirėžusį į kalėdinę mugę Berlyne, yra paleistas, nes policijai neužteko įrodymų apkaltinti jį dėl šios atakos.

„Įtariamasis paleistas federalinio prokuroro nurodymu“, - teigiama Vokietijos pareigūnų pranešime, kurį cituoja BBC. 23 metų pakistanietis prieglobsčio prašytojas, įvardytas kaip Navedas B., buvo sulaikytas pirmadienį vakare parke, esančiame už maždaug 2 kilometrų nuo incidento vietos.

Vokietijos policijos pareigūnai anksčiau teigė, kad suimtas įtariamasis pakistanietis yra ne tas vyras, kuris įvykdė ataką ir tikrasis įtariamasis vis dar yra laisvėje ir yra labai pavojingas bei ginkluotas. Tokią informaciją paskelbė Vokietijos žiniasklaidos portalas welt.de.

Po atakos Berlyne uždaromos gatvės prie Bakingamo rūmų Londone

Po atakos Berlyne, kur sunkvežimis kalėdinėje mugėje mirtinai sužalojo 12 žmonių, gatvės priešais Bakingamo rūmus Londone nuo trečiadienio per kasdien vykstančias sargybos pasikeitimo ceremonijas bus uždaromos, pranešė britų policija.

Ši karinė ceremonija prie karalienės Elizabeth II rezidencijos Londono centre vartų nuolat sutraukia turistų minias, bet anksčiau tuo metu, kai jos vyksta, būdavo taikomi tik nedideli eismo suvaržymai.

Londono policija nurodė, kad dabar gatvių uždarymas pasidarė „būtina atsargumo priemonė“, dėl didelio dėmesio šiam renginiui simbolinėje vietoje, dalyvaujant kariškiams ir didelėms minioms.

Gatvių uždarymas jau buvo planuojamas bandomajam trijų mėnesių periodui, bet po pirmadienio atakos Vokietijos sostinėje planas buvo paankstintas, nurodė policija.

„Planuotas įgyvendinimas po šių įvykių (Vokietijoje) buvo paankstintas, – sakoma policijos pareiškime. – Be gatvių uždarymo bus papildomų užtvarų sargybos judėjimo saugumui palaikyti.“

Policija pabrėžė, kad šis saugumo planas įgyvendinamas „kaip atsargumo priemonė“ ir kad tai „nėra susiję su kokia nors konkrečia žvalgybos informacija“.

Kai kurie Didžiosios Britanijos policijos skyriai paskelbė, kad po atakos Berlyne suintensyvins patikrinimus, o Londono policija nurodė, kad nuolat persvarsto savo planus dėl saugumo.

Nuo 2014 metų Britanijos saugumo tarnybos deklaruoja didelį grėsmės laipsnį, kuris reiškia, kad atakos yra „labai tikėtinos“.