Šie sunkiai radarais susekami naikintuvai priklauso JAV 95-ajai naikintuvų eskadrilei, kurios bazė yra Tyndallo (Tindolo) oro pajėgų bazėje Floridoje. Į Špangdalemą taip pat atskrido karinis transporto lėktuvas C-17 ir apie 60 karių iš 60-ojo oro transporto pulko, kuris bazuojasi Traviso oro pajėgų bazėje Kalifornijoje, nurodė kariškiai.

Minimi lėktuvai ir kariai iki rugsėjo vidurio dalyvaus pratybose, Jungtinėms Valstijoms nusprendus dislokuoti savo karinių oro pajėgų moderniausius naikintuvus Europoje, kad išsklaidytų NATO partnerių susirūpinimą dėl Rusijos veiksmų Ukrainoje. Vienviečių F-22 pilotai per šį laikotarpį rengs kovinių operacijų pratybas.

Prognozuojama, kad šie naikintuvai bus dislokuoti ir kitose bazėse bei NATO objektuose Europoje, dalyvaus pratybose su kitais orlaiviais, kaip naikintuvai bombonešiai „F-15 Eagle“ ir „F-16 Fighting Falcon“.

„Pirmasis mokomasis „Raptor“ dislokavimas yra puiki galimybė treniruotis šiais pažangiais lėktuvais kartu su kitais JAV Karinių oro pajėgų orlaiviais, bendrais partneriais ir NATO sąjungininkais“, – sakė generolas Frankas Gorencas (Frenkas Gorencas), JAV karinių oro pajėgų Europoje ir Afrikoje vadas.

Nors Pentagonas akcentavo, kad F-22 į Europą siunčiami dalyvauti mokymuose, tai yra aiškus ženklas Rusijai, kuri toliau palaiko prorusiškus separatistus Rytų Ukrainoje.

Karinių oro pajėgų štabo viršininkas generolas Markas Welshas (Markas Velšas) apie šį naikintuvų dislokavimą paskelbė anksčiau šią savaitę per spaudos konferenciją Pentagone, o penktadienį, kai „Raptor“ nusileido Špangdaleme, JAV Karinės oro pajėgos paskelbė nuotrauką, kurioje matomi du lėktuvai su žinute paryškintu šriftu: „F-22 Raptor“ ... atvyko į Europą“.

Karinių oro pajėgų sekretorė Deborah Lee James (Debora Li Džeims) pirmadienį sakė, kad naikintuvų dislokavimas Europoje atliekamas atsižvelgus į regiono vadų prašymą, pridūrusi, kad F-22 pilotai treniruosis su NATO partneriais.

F-22 yra pritaikytas kautis oro mūšiuose, bet taip pat gali atakuoti taikinius ant žemės.

JAV karinės oro pajėgos turi apie 180 F-22, kurie buvo priimti į ginkluotę 2005 metais. JAV vadovaujama koalicija juos naudojo atakuodama džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ taikinius Irake ir Sirijoje.