Svarbiausi faktai:

- Vokietijos Ansbacho mieste prieglobsčio Vokietijoje prašęs 27 metų vyras prie baro, netoli muzikos festivalio detonavo sprogmenis;

- Išpuolio metu žuvo pats savižudis, dar 12 žmonių sužeista, trys iš jų - sunkiai;

- Pabėgėlis į Vokietiją atvyko prieš dvejus metus, prašėsi prieglobsčio, tačiau jo prašymas buvo atmestas;

- Nusikaltimo motyvai kol kas nežinomi;

- Nusikaltėlis bombą turėjo savo kuprinėje;

- Įtariamojo tapatybė policijai žinoma, tačiau oficialiai neatskleidžiama.

Pranešama, kad 27 metų vyras nebuvo įleistas į festivalį ir todėl detonavo sprogmenis, žuvo pats savižudis, dar 12 žmonių sužeisti, BBC skelbia, kad trijų iš jų būklė yra sunki, tačiau vienintelis žuvęs yra sprogdintojas.

Savižudis sprogmenį turėjo kuprinėje ir jį detonavo, Vokietijos policijai jis buvo žinomas.

Bavarijos vidaus reikalų ministras Joachimas Herrmannas teigė, kad pabėgėlis į Vokietiją atvyko prieš dvejus metus ir prašėsi prieglobsčio, tačiau jo prašymas neseniai buvo atmestas. Jam buvo leista laikinai gyventi Vokietijoje, Ansbacho mieste suteiktas būstas.

Joachimas Herrmannas taip pat pridūrė, kad asmuo jau du kartus bandė nusižudyti, tačiau neaišku, ar šįkart nusikaltimas buvo planuotas ir ar siras norėjo pakenkti ir kitiems ne tik sau. Vis dėlto pažymima, kad savižudžio kuprinėje buvusi bomba būtų pakankamai galinga padaryti žalos ir daugiau žmonių.

Apie 2,5 tūkst. žmonių buvo evakuoti iš koncerto po sprogimo priešais barą Ansbacho miesto centre, driokstelėjusį apie 22 val. vietos (23 val. Lietuvos) laiku.


Policija užblokavo miesto centrą, o į įvykio vietą suvažiavo greitosios pagalbos automobilių. Sprogmenų ekspertai taip pat nuvyko nustatyti sprogimo priežasties.

„Sprogimas įvyko miesto centre, o vyras, kuris, kaip rodo naujausi duomenys, jį sukėlė, žuvo per tą įvykį“, – sakoma policijos pranešime.

Apie 12 žmonių buvo sužeisti sprogimo, iš jų trys – sunkiai, pridūrė policijos atstovė, nepateikdama daugiau detalių.

Bavarijos vidaus reikalų ministerijos atstovas Michaelis Siefeneris sakė, kad sprogmuo buvo „detonuotas sąmoningai“ ir pridūrė, kad pareigūnai aiškinasi tikslią priežastį.

Vokietijoje susisprogdinęs siras buvo gavęs du deportacijos pranešimus

Siras, kuriam sekmadienį susisprogdinus Vokietijos pietvakariniame Ansbacho mieste buvo sužeista 12 žmonių, buvo gavęs du deportacijos pranešimus, žurnalistams sakė Vidaus reikalų ministerijos atstovas Tobias Plate.

Pasak jo, tam 27 metų vyrui liepos 13 dieną buvo pranešta, kad jis bus deportuotas į Bulgariją.

Pirmas įspėjimas buvo išleistas 2014 metų gruodžio 22 dieną.

Kaip sakė T. Plate, į Bulgariją tas vyras turėjo būti deportuotas todėl, kad pirmą prašymą suteikti jam prieglobstį pateikė būtent toje Pietryčių Europos šalyje.

Vokietijoje susisprogdinęs siras buvo gavęs du deportacijos pranešimus

Siras, kuriam sekmadienį susisprogdinus Vokietijos pietvakariniame Ansbacho mieste buvo sužeista 12 žmonių, buvo gavęs du deportacijos pranešimus, žurnalistams sakė Vidaus reikalų ministerijos atstovas Tobias Plate (Tobijas Platė).

Pasak jo, tam 27 metų vyrui liepos 13 dieną buvo pranešta, kad jis bus deportuotas į Bulgariją.

Pirmas įspėjimas buvo išleistas 2014 metų gruodžio 22 dieną.

Kaip sakė T.Plate, į Bulgariją tas vyras turėjo būti deportuotas todėl, kad pirmą prašymą suteikti jam prieglobstį pateikė būtent toje Pietryčių Europos šalyje.

Vokietijoje susisprogdinusį sirą planuota deportuoti į Bulgariją

Siras, kuriam sekmadienį susisprogdinus Vokietijos pietvakariniame Ansbacho mieste buvo sužeisti 12 žmonių, turėjo būti deportuotas į Bulgariją, nurodė vienas pareigūnas.

Vienas Vidaus reikalų ministerijos atstovas Tobias Plate sakė, kad sirai negali būti tiesiogiai grąžinami į savo tėvynę dėl ją krečiančio karo.

Jis nurodė šiuo metu negalintis pasakyti, kodėl 27 metų atvykėlis, kuriam buvo atsisakyta suteikti prieglobstį, iki šiol nebuvo deportuotas. Taip pat nėra aišku, kad buvo planuojama išsiųsti jį iš šalies.

Tas vyras susisprogdino prie vieno baro Ansbache, kai buvo neįleistas į muzikos festivalį po atviru dangumi.

Pareigūnai: sprogdintojas greičiausiai buvo islamistas

Vokietijos Bavarijos žemės vidaus reikalų ministras Joachimas Herrmannas teigia: tikėtina, jog išpuolis buvo įvykdytas „islamisto“ savižudžio sprogdintojo, skelbia „Deutsche Presse-Agentur“.

Agentūra cituoja ministrą: „Aš asmeniškai manau, kad, deja, akivaizdu, jog tai buvo savižudžio islamisto darbas. Akivaizdus užmojis – pražudyti kuo daugiau žmonių, o tai būdinga islamistams“.

Anksčiau Vokietijos parlamentaras Stephanas Mayeris pareiškė, jog „yra užuominų, esą sprogdintojas buvo islamistas“. Apie užuominas jis daugiau informacijos nesuteikė.

Išpuolių sukrėstos Vokietijos ministras atmeta „visuotinį įtarumą“ prieš pabėgėlius

Vokietijos vidaus reikalų ministras Thomas de Maiziere'as pirmadienį perspėjo vokiečius, kad nereikėtų visų pabėgėlių laikyti grėsme saugumui, padidėjus įtampai po pastarąją savaitę įvykusių kelių išpuolių.

„Neturime įtarti visų pabėgėlių dėl atskirų incidentų, kurie yra tiriami“, – ministras sakė duodamas interviu žiniasklaidos grupei „Funke“ po virtinės išpuolių Vokietijos pietuose. Dalis tų atakų susijusios su prieglobsčio ieškotojais.

Liudininkas: visur kilo panika

Išpuolio liudininkas Thomasas Debinskis patikino, kad mažo miestelio gyventojai buvo apimti nerimo, kai sužinojo apie įvykusį smurto proveržį.

„Žmonės neabejotinai panikavo, tuoj pat po įvykio pasigirdo kalbų apie neva įvykusį dujų sprogimą“, - „Sky News“ pasakojo Th. Debinskis.

„Vis dėlto vėliau paaiškėjo, kad sprogo kuprinė. Žmogus susisprogdino. Po tik ką Miunchene įvykusio išpuolio kelia nerimą suvokimas, kad visa tai gali įvykti šalia tavęs, nedideliame miestelyje.“ – guodėsi liudininkas.

Vietą, kur susisprogdino savižudis, užplūdo apie 200 policijos pareigūnų ir 350 gelbėtojų, o vėliau tyrėjai patvirtino, kad sprogo bomba.

Tyrėjai prašė gyventojų perduoti bet kokią išpuolio vietoje darytą filmuotą medžiagą. Su panašiais prašymais į gyventojus kreipėsi ir detektyvai Miunchene, liepos 24 d. įvykdę pirmąjį suėmimą, susijusį su liepos 22 d. surengtu išpuoliu.

Liepos 24 d. Ansbacho mieste įvykdytas susisprogdinimas dar labiau sustiprino sielvarto ir nesaugumo jausmą šalyje, kurią pastaruoju metu sudrebino teroristinio pobūdžio išpuolių virtinė.

Šis sprogdinimas buvo jau trečias incidentas, įvykęs pietinėje Bavarijos žemėje per pastarąją savaitę: penktadienį devyni žmonės žuvo per šaudynes regiono sostinėje Miunchene, o dar keli žmonės buvo sužeisti per kirviu ir peiliu ginkluoto užpuoliko ataką viename traukinyje praeitą pirmadienį.

Policija vykdo kratą užpuoliko namuose

Naujienų agentūros išplatino nuotraukas, kuriose matyti policijos pareigūnai dirbantys prie, kaip manoma, užpuoliko namų.

Kruvinoji Vokietijos savaitė

Vokietijos kasdienybę sudrumstė kruvinų išpuolių, susijusių su atvykėliais iš kitų šalių, savaitė. Tokia situacija nori nenori pakeitė šalies žmonių požiūrį į prieglobsčio Vokietijoje prašančiuosius iš Sirijos. Kol kas su teroristine organizacija oficialiai susietas tik pirmasis tragiškas įvykis:

Liepos 18-oji: Kirviu apsiginklavęs jaunas prieglobsčio Vokietijoje prašantysis iš Afganistano buvo nukautas policijos pareigūnų. Per ataką traukinyje jis sužeidė penkis žmones. Atsakomybę už išpuolį prisiėmė teroristinė organizacija „Islamo valstybė“. Iš karto po incidento teroristai paviešino traukinyje siautėjusio jaunuolio darytą vaizdo įrašą.

Liepos 22-oji: Iš Irano kilęs jaunuolis iš Vokietijos Bavarijos žemės sostinėje Miunchene surengė šaudynes. Žuvo devyni žmonės. Dauguma iš jų – imigrantai. Atlikęs kruviną darbą, jaunuolis nusišovė. Skelbiama, kad jis buvo apsėstas žudynių mokyklose temos.

Liepos 24-oji: Prieglobsčio prašantysis iš Sirijos Badeno-Viurtembergo žemės Roitlingeno mieste mačete nužudė lenkę, dar du žmonės buvo sužeisti. Policijos pareigūnų teigimu, tai greičiausiai buvo „aistros pakurstytas nusikaltimas“.

Liepos 24-oji: Prieglobsčio Vokietijoje negavęs pabėgėlis iš Sirijos susisprogdino netoliese vietos, kur nedideliame Bavarijos Ansbacho mieste vyko muzikos festivalis. Per incidentą dar 12 žmonių buvo sužeisti. Nusikaltimo motyvas kol kas nenustatytas.