"Jeigu Rumunija ir Bulgarija reikalaus balsuoti (per tą susitikimą), tas mėginimas bus sužlugdytas Vokietijos veto", - ministras Hansas Peteris Friedrichas sakė duodamas interviu savaitraščiui "Der Spiegel".

Galimybė panaikinti vidinę pasų kontrolę tik kai kuriose srityse - pavyzdžiui, atvykstant lėktuvais arba laivais - taip pat nebus svarstoma, pažymėjo jis.

ES teisingumo ir vidaus reikalų ministrai ketina susitikti ir aptarti šį klausimą ketvirtadienį.

Nors ES ataskaitoje pažymima, kad praeitais metais Rumunija ir Bulgarija padarė pažangą siekiant prisijungti prie 26 Europos šalis apimančios Šengeno erdvės, prie kurios vidinių sienų netikrinami keliautojų pasai, H.P. Friedrichas pareiškė, kad abi šalys turi "ryžtingiau" kovoti su korupcija.

"Šengeno erdvės plėtra priimtina mūsų piliečiams tik tuo atveju, jeigu bus tenkinami esminiai reikalavimai. Šiuo metu taip nėra", - pažymėjo jis..

Ministras taip pat ragino taikyti griežtesnes sankcijas asmenims, mėginantiems pelnytis iš Vokietijos socialinio saugumo sistemos, piktnaudžiaujant Šengeno sutarties užtikrinamu laisvu žmonių judėjimu.

Bet kokioms pastangoms išplėsti apie 400 mln. gyventojų turinčią Šengeno erdvę, kurios vidines sienas galima kirsti neturint paso, būtinas vienbalsis jos narių pritarimas, tačiau Nyderlandai anksčiau taip pat griežtai priešinosi Rumunijos ir Bulgarijos priėmimui.

Rumunijos ministras pirmininkas Victoras Ponta šeštadienį sakė, kad jo šalies narystė Šengeno erdvėje nebebūtų jo vyriausybės prioritetas, jeigu Bukarešto pastangos vėl sulauktų atkirčio per ES ministrų susitikimą šią savaitę.

"Mano vyriausybė padarė viską, ką galėjo, kad sprendimas ... būtų teigiamas, ir mes tebeturime tokių vilčių", - V.Ponta sakė naujienų agentūrai "Mediafax".