Šiuo metu Rusijos prezidento Vladimiro Putino populiarumo reitingas neįtikėtinai aukštas, vokiečių leidinį „Focus“ cituoja zn.ua.

Regis, dauguma gyventojų patenkinti V. Putino užsienio politikos avantiūromis ir pasiekimais, todėl jis galėtų kiek atsipūsti. Tačiau Kremliuje supranta, kad bet kurią akimirką „vėjas gali pasikeisti“.

Taigi Rusijos prezidentas skiria daug laiko ir deda daug pastangų, kad išsaugotų savo populiarumą tarp rusų ir neprarastų valdžios.

Yra mažiausiai penki požymiai to, kad V. Putinas baiminasi netekti valdžios.

Visų pirma, Kremlius ėmė labai rimtai domėtis socialinėmis apklausomis. Tai reiškia, kad V. Putinui nenusispjauti į visuomenės nuomonę.

Vokiečių politologas Heiko Pleinesas mano, kad Rusijos valdžia labai įdėmiai stebi, kad jos veiksmus palaikytų gyventojai, nes supranta – manipuliacijos turi ribas net Rusijoje.

„Už viso to – valdžios baimė, kad nekiltų protestų. Juk jei sociologinės apklausos parodys, kad tarp rusų plinta prieš Putiną nukreiptos nuotaikos, į tai bus galima greitai sureaguoti“, – aiškina H. Pleinesas.

Antra, dėl demonstracijų baimės Rusijos valdžia pasirengusi daryti tam tikras, nežymias politines nuolaidas. „Focus“ atkreipia dėmesį į tai, kad V. Putinas asmeniškai reagavo netgi į negausius tolimųjų reisų vairuotojų, nepatenkintų dideliais tarifais už krovinio pervežimą federaliniais keliais, protestus.

Antradienį Rusijos prezidentas pasirašė įsakymą, kuris numato šių tarifų sumažinimą. Tai liudija, kad Kremlius ne šiaip persekioja visus nepritariančiuosius ir spaudžia opoziciją. Jis bando inscenizuoti vienybę su liaudimi.

Trečia, V. Putinas iš visų jėgų stengiasi pasigirti prieš rusus savo užsienio politikos pergalėmis. Krymo aneksija, karas su Ukraina, įsiveržimas į Siriją – dėl viso to jo populiarumas padidėjo nuo 60 proc. iki 85 proc.

Tačiau šių avantiūrų efektas palaipsniui blėsta, o ekspertai sako, kad rusų kariai neturi išteklių tęsti karus. Todėl yra priežasčių Kremliui nervintis.

Vyriausybė labai aštriai ir išgąstingai reaguoja į bet kokią kritiką savo adresu, net tais atvejais, kai kritikas negali nieko padaryti. Leidinys primena apie aktyvisto Ildaro Dadlino suėmimą, kuris vienas protestavo prieš Rusijos valdžią.

Jis tikrai nekėlė Kremliui grėsmės, bet, regis, valdžia siekia visu 100 procentų užsitikrinti saugumą.

Na ir penktas Rusijos valdžios baimės požymis – ji labai atidžiai stebi nuotaikas regionuose, kur ekonominė situacija sudėtingesnė.

„Bloomberg“ duomenimis, specialios Rusijos vyriausybės komisijos ieško regionų, kur potencialiai gali atsirasti antiputiniškų nuotaikų. Šios komisijos bando įsiteikti gyventojams, dalindamos „Kremliaus dovanas“ kreditų ir finansinių injekcijų pavidalu.