Remdamasis šaltiniu Generaliniame štabe, šią savaitę leidinys pranešė, esą naujasis Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu nurodė atsisakyti „Judaškino uniformos“, kainavusios biudžetui 170 milijonų rublių (14,6 milijono litų). Laikraštis rašo, kad iki vasaros kariuomenė turi pereiti prie Taimurazo Bolojevo kompanijos aprangos. Vis dėlto Gynybos ministerijoje buvo paaiškinta, kad naujoji apranga nėra naujas modelis – kalbama apie dabartinės karinės uniformos atskirų elementų patobulinimą.

V. Judaškinas laikraščiui „Izvestija“ tvirtino iki šiol nekėlęs padirbinio klausimo tik todėl, kad „iki paskutiniosios tikėjosi, jog karininkai vis dėlto prisipažins, išplatins kokį nors laišką, pareiškimą, jog „Valentinas Judaškinas su mūsų uniforma niekaip nesusijęs, mes patys „Dolče ir Gabanos“, patys viską sugalvojome, padarėme, esame laimingi ir atsakysime už kokybę“. Deja, Gynybos ministerija to nepadarė, todėl mados dizaineris nusprendė pats viską paaiškinti, norėdamas reabilituoti savo Mados namų reputaciją.

„Oficialiai pareiškiu, kad tai, ką dėvi armija dabar, nėra ta uniforma, kurią aš ir mano darbuotojai sukūrė 2007 metais pagal Gynybos ministerijos užsakymą“, - tvirtina V. Judaškinas. Jis tikina, kad dabartinės jam priskiriamos uniformos spalva, audinių sudėtis, aksesuarai yra kitokie, „sagos, lipukai, pašiltinimas – viskas kitaip“.

„O kai prasideda vieši dalykai ir įžeidimai mūsų atžvilgiu, manome, kad tai paprasčiausia nepadoru“, - su nuostaba aiškino dizaineris ir pridūrė, kad finansinės naudos iš šio projekto neturėjo – nei jo mados namai, nei jis asmeniškai „negavo nei kapeikos“. „Turėjau meninį interesą, padariau didelį nacionalinį projektą – sukūriau gražią, funkcionalią, šiuolaikišką ir technologinę uniformą“, - aiškino jis.
Valentinas Judaškinas
V. Judaškinas prisipažino, kad šiam projektui skyrė dvejus gyvenimo metus – „kažkas buvo paimta iš Suvorovo armijos uniformos, kažkas iš Žukovo armijos, o iš sovietinės armijos – spalva, faktūra“.
Daugiausia sunkumų kilo kuriant karinę lauko uniformą, kuri privalo būti ne tik šiuolaikiška, bet ir patogi esant bet kokioms klimato sąlygoms. Dizaineriai išanalizavo užsienio patirtį ir naujas medžiagas, atliko dešimtis tyrimų.

„Kiekvienas žingsnis buvo patikrintas. Buvo galima bet kurią generolo milinę apipilti kava, vandeniu, sultimis – viskas nuo jos nutekėdavo. Tai buvo specialus terminis apdorojimas“, - sako V. Judaškinas.

Priminsime, kad anksčiau naujoji uniforma „Cifra“, kurią kuriant, kaip buvo pranešama, dalyvavo V. Judaškinas, ne kartą susilaukė karininkų, karo prokuratūros ir karių motinų kritikos. Buvo keliamos versijos, kad dėl šios aprangos armijoje reguliariai kyla peršalimo ligų epidemijos.