Grupuotės, kuri anksčiau buvo žinoma kaip „Irako ir Levanto islamo valstybė“ (ISIL), kovotojai taip pat verčia gyventojus, tarp jų vaikus, stebėti viešas egzekucijas, per kurias aukos žudomos nupjaunant galvą arba šūviu į galvą, nurodoma dokumente.

„Egzekucijos viešose erdvėse tapo įprastu reginiu penktadieniais (IS tvirtovėje) Rakoje ir (šios grupuotės) kontroliuojamose teritorijose Alepo provincijoje“, – sakoma Nepriklausomos tyrimų komisijos ataskaitoje apie žmogaus teisių padėtį Sirijoje. Viena iš šios komisijos narių yra garsi buvusi karo nusikaltimų bylų prokurorė Carla del Ponte.

„Nužudytųjų kūnai viešai demonstruojami kelias dienas, bauginant vietos gyventojus“, – rašoma dokumente.

45 puslapių ataskaitoje apie padėtį karo nuniokotoje šalyje komisija aprašė atvejus, kai galvos būdavo nupjaunamos jaunuoliams, kai kada netgi 15-mečiams paaugliams; vyrai nuplakami už smulkius nusižengimus, tokius kaip rūkymas arba „netinkamai apsirengusios“ giminaitės lydėjimas, o moterys būdavo viešai periamos dėl džihadistų įvestų griežtų aprangos taisyklių nesilaikymo.

IS, paskelbusi „kalifatą“ didelėje teritorijoje nuo rytų Sirijos iki šiaurės Irako, taip pat verbuoja ir apmoko kariauti vaikus, netgi 10-mečius. Paaugliai neretai verčiami kautis per susirėmimus arba siunčiami tapti mirtininkais sprogdintojais, sakoma ataskaitoje.

Ši komisija, įkurta prieš trejus metus JT Žmogaus teisių tarybos, yra įpareigota tirti žmogaus teisių pažeidimus per pilietinį karą Sirijoje, nusinešusį jau beveik 200 tūkst. žmonių gyvybių.

Ateinantį mėnesį Žmogaus teisių tarybai bus pateikta naujausia ataskaita, kurioje pateikiama faktų apie daugybę karo nusikaltimų arba nusikaltimų žmoniškumui, kuriuos esą įvykdė Sirijos vyriausybė, IS ir opozicijos grupės.

Sirijos vyriausybės, kuri pirmaisiais šio konflikto metais buvo kaltinama dėl didžiosios daugumos pažeidimų ir žudymų, veiksmai nuo šių metų sausio kiekvieną savaitę nusinešdavo šimtus vyrų, moterų ir vaikų gyvybių dėl „beatodairiško apšaudymo raketomis ir sprogmenų prikrautų statinių mėtymo į civilius rajonus“, nurodė ataskaitos autoriai.

Jie taip pat nurodė, kad Damasko pajėgos, kaip įtariama, aštuonis kartus mėtė cheminio ginklo – chloro dujų – pripildytas statines ant civilių rajonų šalies šiaurėje.

„Esama pagrįstų priežasčių manyti, kad cheminės priemonės, veikiausiai chloras, buvo panaudotos (šiaurės Sirijos kaimuose) Kafr Zeitoje, al Tamanoje ir Tal Minise per aštuonis incidentus balandį, dešimties dienų laikotarpyje, – sakoma dokumente. – Liudininkai matė sraigtasparnius, mėtančius sprogmenų prikrautas statines, o po smūgio iškart pajusdavo kvapą, panašų į buitinio baliklio su chloru.“

Pasak jų, aukoms pasireikšdavo „simptomai, panašūs į apsinuodijimą cheminėmis medžiagomis: vėmimas, akių ir odos sudirginimas, dusimas ir kitokie kvėpavimo sutrikimai“.