Sankt Peterburgo Spalio rajono teismas paskelbė, kad buvęs įstatymų leidėjas Michailas Gluščenka turės praleisti 17 metų griežtojo režimo pataisos kolonijoje dėl G.Starovoitovos nužudymo organizavimo prieš beveik du dešimtmečius.

52 metų liberalių pažiūrų parlamento narė buvo nušauta savo namo laiptinėje. Tai buvo viena liūdniausiai pagarsėjusių politinių žmogžudysčių Rusijoje praėjusio amžiaus 10-ajame dešimtmetyje.

„Teismas nustatė, kad Gluščenka kartu su vienu nežinomu asmeniu nusprendė nužudyti Valstybės Dūmos deputatę Galiną Starovoitovą, siekdami nutraukti jos aktyvią politinę ir vyriausybinę veiklą“, – sakoma generalinės prokuratūros pranešime.

Ji buvo ne tik Dūmos deputatė, bet ir partijos „Demokratinė Rusija“ pirmininkė, prezidento Boriso Jelcino patarėja per jo prezidentavimą.

2005 metais teismas Sankt Peterburge nuteisė du pagrindinius smogikus kalėti 20 ir 23 metus. Vienas jų nusikaltimo vietoje buvo apsirengęs moteriškais drabužiais. Tačiau G.Starovoitovos nužudymo užsakovai tada nebuvo nustatyti.

Galina Starovoitova

Keletą metų slapstęsis M.Gluščenka, buvęs ukltranacionalistinės Vladimiro Žirinovskio vadovaujamos Liberalų demokratų partijos deputatas, buvo suimtas 2009 metais dėl atskiros bylos. Sankt Peterburge areštuotam M.Gluščenkai buvo pareikštas kaltinimas turto prievartavimu ir trijų Rusijos piliečių nužudymu Kipre.

Dabar priimant nuosprendį buvo atsižvelgta į tai, kad M.Gluščenka jau atlieka aštuonerių metų įkalinimo bausmę, skirtą jam 2013 metais.

Teismo salėje pasirodęs M.Gluščenka, vilkėjęs suglamžytą pilką kostiumą, prisipažino esąs kaltas kaip vienas G.Starovoitovos nužudymo organizatorių. Jis paprašė „Rusijos žmonių atleidimo“.

„Jis įsakė, mes padarėme“

M.Gluščenka teisme sakė, kad politikės nužudymą užsakė galingojo Tambovo nusikaltėlių sindikato vadeiva, Vladimiras Barsukovas, vienarankis banditas, dėl savo įtakingumo vadinamas „naktiniu Sankt Peterburgo komendantu“.

„Jis įsakė tai padaryti, mes tai padarėme. Jei nebūčiau to daręs, jie būtų mane nužudę. Barsukovas yra labai žiaurus žmogus“, – sakė M.Gluščenka teisme praėjusią savaitę.

Galina Starovoitova

V.Barsukovas, žinomas ir Kunarino pavarde, laikomas viename Maskvos kalėjimų, kai vis dar tęsiasi daugybės jo nusikaltimų nagrinėjimas. Jis jau yra nubaustas kalėti dėl turto prievartavimo ir reiderystės.

Per pastaruosius du dešimtmečius Rusijoje nužudyta visa virtinė iškilių opozicijos veikėjų, tarp kurių buvo ir žurnalistė Ana Politkovskaja bei aktyvistė Natalija Estemirova; politinės žmogžudystės dažniausiai neatskleidžiamos.

Vienas pastarųjų tokio pobūdžio nusikaltimų įvykdyta šių metų vasarį netoli Kremliaus – nušautas aktyviai diktatoriškąjį Vladimirą Putiną kritikavęs Borisas Nemcovas. Tyrėjai lig šiol neranda šio nusikaltimo užsakovo.