V. Orbanas stipriai kritikuoja Europos Sąjungą (ES) ir priešiškai vertina migrantų antplūdžio bangą žemyne. Anot premjero, Europos laisvė priklauso nuo tautinės valstybės ir krikščioniškų tradicijų.

„Savo laisvę mylintys žmonės privalo apsaugoti Briuselį nuo sovietizacijos ir žmonių, kurie nori sakyti mums, kaip turėtume gyventi savo pačių šalyse. Norime būti Europos tauta, o ne tautybė Europoje. (...) Privalome uždaryti sieną, kad sustabdytume į pietus keliaujančią masinę migracijos bangą“, – sakė premjeras.

Ceremonijos garbės svečiu tapo Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda. Jis patikino Vengriją dėl Lenkijos paramos.

„Galite pasikliauti Lenkija, mes žygiuojame kartu pačiais sunkiausiais momentais. Dvi šalys, įkurtos remiantis krikščioniškais pagrindais, yra laisvos suvienytoje Europoje“, – sakė Lenkijos lyderis.

Kartu su kitomis buvusiomis komunistinėmis šalimis Rytų Europoje Vengrija priešinasi politikai, kuri reikalautų visų ES valstybių narių priimti kažkiek iš kelių šimtų tūkstančių migrantų, kurių didžioji dauguma – prieglobsčio siekiantys musulmonai migrantai, į ES šalis atvykę pernai.

V. Orbanas nepritaria Vokietijos kanclerės Angelos Merkel požiūriui. Anot kanclerės, ES valstybės narės turi dalintis pabėgėlių priėmimo našta.