„ES per artimiausius penkerius-dešimt metų pasikeis ir pirmą kartą tai gali būti į gera“, – vėlai ketvirtadienį feisbuke parašė partijos „Jobbik“ 37 metų pirmininkas Gaboras Vona.

„Pasitraukimo iš ES darbotvarkėje nebėra“, – anksčiau šią savaitę komerciniam transliuotojui „Inforadio“ sakė neseniai perrinktas lyderis.

„Pavyzdžiui, pažvelkime į migracijos klausimą: tai rimtas iššūkis ES, kuris įrodo, kad tam tikrus dabartinius mechanizmus reikia keisti“, – sakė jis.

Tokie komentarai yra didelis pasikeitimas partijai, kuri per mitingus degindavo ES vėliavas ir smarkiai agituodavo už Vengrijos pasitraukimą iš ES.

Tačiau vadovaujant G.Vonai, „Jobbik“ sušvelnino radikalią retoriką, bandydama nublizginti savo įvaizdį ir šiek tiek pasistūmėti centro link, nusitaikydama į premjero Viktoro Orbano valdančiosios partijos „Fidesz“ rinkėjus.

Dabar kraštutiniai dešinieji yra antra stipriausia partija šalyje, kurią, kaip rodo apklausos, palaiko maždaug 20 proc. vengrų. „Fidesz“ populiarumas yra maždaug 40 procentų.

Kiti visuotiniai rinkimai Vengrijoje turi įvykti 2018 metais.