Tarp dalyvių buvo šio universiteto studentų ir darbuotojų, kurių daugelis vilkėjo mėlynai – CEU spalva. Kai kurie mojavo Vengrijos, Europos Sąjungos ir JAV vėliavomis.

Demonstrantai žygiavo prie parlamento pastato Budapešte. Organizatoriai nurodė, kad dalyvavo iki 80 tūkst. žmonių, o naujienų agentūros AFP fotografas sakė, kad jų buvo apie 60 000.

JAV registruotą CEU, kuriame dėstoma anglų kalba, Vengrijoje gimęs JAV milijardierius George'as Sorosas Budapešte įsteigė 1991 metais, siekdamas padėti regionui pereiti nuo komunizmo prie demokratijos.

Antradienį parlamentas patvirtino naujas taisykles, pagal kurias universitetai iš Europos Sąjungai nepriklausančių šalių negalėtų teikti vengriškų diplomų be susitarimo tarp vyriausybių.

Iš tokių institucijų taip pat būtų reikalaujama vykdyti veiklą ir savo šalyje. CEU savo mokymo bazės JAV neturi.

Šis įstatymas buvo plačiai kritikuojamas užsienyje, taip pat ir Vašingtone, Briuselyje, akademiniame pasaulyje. Vengrijoje protestai taip pat vyko sekmadienį, balandžio 2 dieną, ir antradienį, balandžio 4-ąją.

Daugiau kaip 900 universitetų iš viso pasaulio pasirašė peticiją, kuria raginama atšaukti naująjį įstatymą.

„Tai gąsdina“

„Neturiu vaikų, bet tai, kaip jie priėmė taisykles prieš šį universitetą, gąsdina“, – per šio sekmadienio protestą AFP sakė 45 metų virėjas Gaboras Kisas.

„Jeigu jie tai gali padaryti CEU, jie gali daryti, ką panorėję! Tai turi liautis!“ – pridūrė jis.

Minimame įstatyme, kurį dar turi pasirašyti prezidentas, CEU pavadinimas neminimas, bet universitetas laiko save pagrindiniu jo taikiniu ir perspėjo, kad jam gali tekti nutraukti veiklą.

Kritikai šį žingsnį laiko dar viena premjero Viktoro Orbano ataka prieš G.Sorosą, kurį vyriausybės vadovas kaltina siekiu kištis į politiką ir pakirsti Europą imigracijos propagavimu.

Praėjusią savaitę vyriausybė paskelbė įstatymo projektą, kuriuo nevyriausybinės organizacijos, gaunančios daugiau nei tam tikra nustatyta riba finansavimo iš užsienio, bus įpareigotos užsiregistruoti kaip „užsienio finansuojamos organizacijos“ ir taip žymėti visas publikacijas.

„Neteisingos privilegijos“

Šios taisyklės, panašios į galiojančias Rusijoje, taip pat laikomos nukreiptomis prieš G.Soroso Atviros visuomenės fondą, kuris finansuoja pilietinės visuomenės grupes.

Vyriausybės atstovas Zoltanas Kovacs ketvirtadienį tinklaraštyje paneigė, kad yra išskiriamas CEU, ir nurodė, kad pažeidimų buvo aptikta 27-iose užsienietiškose aukštojo mokslo įstaigose.

„Pažymėtina, kad visos kitos institucijos sutiko su šia kuklia minimalia universitetų lygybės ir teisingumo sąlyga. Tik CEU protestavo, nes šis universitetas primygtinai reikalauja savo neteisingų privilegijų“, – sakė Z.Kovacsas.

„Tie žmonės viršūnėje – jie nesupranta, kad mes gyvename ne Rusijoje, o Vengrijoje!“ – AFP sakė kitas protestuotojas, 23 metų IT ekspertas Viktoras Szakalas.

„Turime pademonstruoti jėgą savo skaičiumi. Aš patenkintas, kad atėjo tiek daug žmonių. Orbanas supranta tik jėgos taisykles, o mūsų jėga yra mūsų skaičius“, – sakė jis.

V.Orbanas sakė, kad yra pasirengęs „derėtis su Jungtinėmis Valstijomis“ dėl šio universiteto, kuris iki sausio turi prisitaikyti prie naujojo įstatymo, ateities.

CEU, kuriame šiuo metu studijuoja 1 800 studentų iš daugiau kaip 100 šalių, yra tarp 50-ies pagrindinių politologijos ir tarptautinių studijų universitetų pasaulyje.

Sekmadienį įvykusi demonstracija buvo didžiausia nuo 2014 metų, kai protestuotojai reiškė nepritarimą V.Orbano dešiniųjų vyriausybei dėl interneto naudojimo mokesčio, kuris vėliau buvo atšauktas.