Jungtinės Tautos (JT) ragina Europos šalis privalomai išsidalyti 200 tūkst. atvykėlių, o žiniasklaida skelbia, kad Europos Komisija (EK) siūlys išskirstyti 160 tūkst., iš jų Lietuvai – per du tūkstančius.
Vengrija žada netrukus gerokai sugriežtinti pasienio kontrolę ir neatlyžta dėl migrantų traukiniuose.

Vienas migrantas pamėgino išvesti savo šeimą iš geležinkelio stoties nedideliame miestelyje netoli Budapešto, kur šimtai migrantų atsidūrė vakar. Kaip ir daugelis čia, jis pamėgino išvengti Vengrijos policijos, kuri renka traukinio keleivius išvežti iš stoties į čia atidarytą vieną iš penkių registravimo centrų.

Migrantai vengia registracijos, nes baiminasi, kad tada, pagal ES taisykles, turės ir likti Vengrijoje, kur gyventi – ne taip gerai kaip Vakaruose. Dramatiška naktinė scena baigėsi Vengrijos pareigūnų pergale. Daugelį čia policija išvežė nenoromis, savanoriškai registruotis sutiko tik keliolika migrantų.

Jie tikėjosi kitokio sutikimo Europoje, bet Vengrija nuolat kartoja ir jiems, ir Europos sostinėms, kad tik vykdo bendrijos taisykles. Vien bilieto tarptautinei kelionei nepakanka, reikia ir vizos, o jos migrantai neturi.

Budapeštas ragina Berlyną, jei šis sutinka, priimti pabėgėlius iš Sirijos ir išduoti jiems deramus kelionės dokumentus.

Į Bičkės miestelį traukinys atvyko, valdžiai apgavus migrantus. Po dviejų dienų akistatos Budapešto stotyje policija vakar leido jiems užgriūti traukinius. Bet perpildytas sąstatas ne nuvyko į Austriją, o sustojo vos į vakarus nuo Vengrijos sostinės.

Migrantų per porą mėnesių į Vengriją atvyko jau 90 tūkst., nuo metų pradžios –160 tūkst. Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas šiandien radijui sako, kad jie negali ignoruoti Šengeno taisyklių, privalo bendradarbiauti su Vengrijos valdžia.

Bet dramos nesibaigia ir prašvitus. Vengrijos policija nufilmavo, kaip migrantai ne tik atsisako paklusti, bet ir svaido jiems dalijamą vandenį ir maistą.

Praleidę naktį traukinyje, maždaug penki šimtai keleivių dabar vadina jį laisvės traukiniu, nors šis yra ant atsarginių bėgių ir niekur nepajudės.

Skutimosi putomis ir flomasteriais jie išrašė kelionės tikslą – Vokietiją. Ir skanduoja, kad į stovyklas Vengrijoje persikelti nesutiks.

V. Orbanas gąsdina, kad kol kas kalbama apie šimtus tūkstančių, bet jei taip ir toliau – atplūs milijonai ir nebus galo. Europiečiai liksią mažuma savo žemyne. Jei Europa nebus stipri, atvykėliai esą atims gerovę, kurios taip ilgai siekta, ir ją nuskurdins. Lenkijos užsienio reikalų ministras irgi sako, kad jei Europa nesiims dorotis su priežastimis, netrukus laukia trys keturi milijonai.

Todėl, sako Vengrijos premjeras, po dešimties dienų prasidės nauja era, bus įgyvendintos šiandien parlamente svarstomos priemonės smarkiai sugriežtinti sienos kontrolę ir pasienyje įkurti migrantų kontrolės zonas.

Tačiau JT šiandien nurodė, kad Europa atsidūrė ties lūžio tašku ir paragino išsidalyti 200 tūkst. migrantų. Migracijos reikalų komisaras sako, kad programa turi būti privaloma. Privalomo skirstymo ir solidarumo vakar pareikalavo ir Vokietijos bei Prancūzijos lyderiai. Naujas kvotas išsidalyti nuo 120 iki 160 tūkst. migrantų, pasak spaudos, kitą savaitę turėtų pasiūlyti EK pirmininkas.

Sirijos Kobanės mieste, kur nuožmios kovos nurimo sausį, palaidotas trejų metukų berniukas, kurio kūno vaizdas Graikijos paplūdimyje sukrėtė Europą. Tėvas pasakoja, kad jis ir ketverių metukų brolis tiesiog išslydo iš rankų. Tarp dvylikos nuskendusiųjų – ir motina.

Švedijos užsienio reikalų ministrė apsiašarojo tiesioginiame eteryje ir sakė, kad padėti būtina jau vien iš humanizmo sumetimų.

Ignoruodama Vokietijos perspėjimus, kad pabėgėlius turi apsaugoti kiekviena Europos šalis, Vengrija ragina, kad jos sienos uždarymui rengtųsi visi – ir pietinės kaimynės, ir žmonių gabentojai.

Tačiau kaip tik iš pietų Vengrijos link vėl plūstelėjo nauja banga: iš Graikijos į Makedoniją perėjo kone šeši tūkstančiai žmonių, daugiau negu pastarosiomis dienomis.

Migrantai pajudėjo pėsčiomis Austrijos link

Šimtai migrantų, kelias paras buvusių įstrigusių Budapešto pagrindinėje Rytinėje traukinių stotyje, penktadienį pajudėjo iš šios teritorijos, ketindami pėsčiomis pasiekti sieną su Austrija, pranešė padėtį vietoje stebintis AFP reporteris.

Milžiniškoje minioje yra ir neįgaliųjų vežimėliuose, ir vaikus ant pečių nešančių tėvų; visi jie pasiryžę pėsčiomis įveikti 175 kilometrus iki sienos.

Kai kurie rodė pirštais pergalės ženklus, kiti nešėsi Vokietijos kanclerės Angelos Merkel portretus; ji neseniai paskelbė, kad Berlynas švelnina prieglobsčio teikimo sąlygas sirams.

„Mes laimingi, kad pagaliau kažkas vyksta. Kita stotelė - Austrija. Vaikai labai pavargę, Vengrija bloga, turime kažkaip eiti“, – sakė naujienų agentūrai AFP iš Sirijos atvykęs 23-ejų Osama.

Laikinose pabėgėlių stovyklose Vengrijos sostinėje prie Kelečio stoties susikaupė apie 2 tūkst. žmonių, kai geležinkelio vadovybė neleido jiems lipti į traukinius, vykstančius į Austriją ir Vokietiją, nes pabėgėliai neturi ES vizų.

Policija stebėjo, kaip migrantai tylomis eina per sostinę, bet nesikišo, sakė AFP korespondentas. Eisena trikdė transporto eismą, susidarė spūsčių pagrindinėje miesto magistralėje, einančioje į vakarinę miesto dalį – Budą.

Tuo tarpu Vengrijos parlamentarai ginčijasi dėl griežtesnių naujų priemonių prieš imigraciją; viena jų – laikyti baudžiamuoju nusikaltimu neteisėtą sienos perėjimą ir vandalizmą prie spygliuotų vielų tvoros palei sieną su Serbija.

Vengrija per pastaruosius keis mėnesius atsidūrė tokioje pačioje padėtyje kaip ir Italija bei Graikija – prie „fronto linijos“, Europą ištikus migrantų krizei. Vien rugpjūtį per vakarų Balkanus žygiavo apie 50 tūkst. žmonių.

Ketvirtadienį į Vengriją įžengė 3300 migrantų – tai naujausias rekordinis skaičius, kurį pateikia JT pabėgėlių reikalų agentūra.