Penkiems asmenims, trims Vatikano aplinkos žmonėms ir dviem italų žurnalistams iškelti kaltinimai dėl nutekintos konfidencialios informacijos, kompromituojančios Katalikų Bažnyčią. Jiems gresia įkalinimo iki aštuonerių metų bausmė.

Tačiau teismas atidėtas iki kitos savaitės, kai viena iš kaltinamųjų paprašė jai skirti daugiau laiko pasiruošti gynybai.

Viešųjų ryšių ekspertė Francesca Chaouqui, kaltinama informacijos nutekinimu žurnalistams, paprašė teismo penkių dienų pertraukos jai pateiktiems kaltinimams išnagrinėti ir galbūt pateikti naujų įrodymų po to, kai pakeitė teismo jai skirtą gynėją savo privačiai samdytu advokatu.

Prokurorams neužginčijus šio reikalavimo. pirmininkaujantis teisėjas atidėjo bylos nagrinėjimą iki gruodžio 7 dienos, sudaužydamas Vatikano pareigūnų viltis, kad šis didelio dėmesio susilaukęs teismas bus baigtas iki kitą dieną numatytos oficialios katalikų Gailestingumo jubiliejinių metų pradžios. Šventieji metai prasidės 2015 m. gruodžio 8-ąją, Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo iškilmės dieną.

Pirmadienį paaiškėjo, kad kartu su F.Chaouqui teisiamas 54 metų ispanas monsinjoras Lucio Angelis Vallejo Balda praėjus šešioms dienoms po jo suėmimo parašė pareiškimą, kuriame prisipažino, kad 33 metų F.Chaouqui jį gundė užmegzti su ja romantišką ryšį, ir įtarė, kad ši moteris dirbo Italijos slaptosioms tarnyboms.

Angelis Lucio Vallejo Balda, Francesca Chaouqui,  Emiliano Fittipaldi, Gianluigi Nuzzi

Anot Italijos dienraščio „La Repubblica“, šį pareiškimą jis padarė lapkričio 8 dieną teisininkui, kuris daugiau jam nebedirba.

Kelios italų žiniasklaidos priemonės pranešė, kad naujasis dvasininko teisinis gynėjas ketina prašyti teismo atlikti jo klientui psichiatro ekspertizę – leisdamas suprasti, kad gali pasinaudoti galimomis savo ginamojo problemomis kaip lengvinančia aplinkybe jo gynybai.

F.Chaouqui: prieš mane nėra įrodymų

Tačiau pirmadienį teismas tam nebeturėjo laiko, F.Chaouqui paprašius atidėti bylos nagrinėjimą, nes, pasak jos, ji vis dar nesupranta, ką padarė blogai.

„Aš nieko nesuprantu, – sakė ji žurnalistams po trumpo teismo posėdžio. – Prieš mane nėra įrodymų. Man reikia papildomo laiko, kad suprasčiau, kodėl čia esu“.

Vatikanas sulaukė daug kritikos, kai pateikė kaltinimus dviem žurnalistams Gianluigi Nuzzi ir Emiliano Fittipaldi dėl „neteisėto informacijos ir slaptų dokumentų atskleidimo“.

Abu žurnalistai yra parašę knygas, kuriose rėmėsi slaptais dokumentais, kad paremtų skandalingus įtarimus dėl korupcijos, vagysčių ir nekontroliuojamų išlaidų Vatikane.

F.Chaouqui buvo pakviesta dirbti 2013 metais popiežiaus Pranciškaus įkurtoje komisijoje, turinčioje jį konsultuoti apie Vatikano ekonomikos reformą, ir jai galėjo būti prieinami slapti dokumentai.

Komisijos narės pasirinkimas ne vienam sukėlė nuostabą paaiškėjus, kad F. Chaouqui skelbė ne tik Vatikaną kritikuojančius komentarus, bet ir pikantiškas savo nuotraukas socialiniuose tinkluose.
L.A.Vallejo Balda buvo šios komisijos sekretorius. Jo padėjėjas Nicola Maio yra penktas asmuo, kuriam pateikti kaltinimai pagal įstatymą, kurį Vatikanas priėmė reaguodamas į pirmą vadinamąjį „Vatileaks“ skandalą.

2012 metais tuomečio popiežiaus Benedikto XVI liokajus nutekino pluoštą dokumentų, atskleidusių įnirtingas vidaus intrigas tarp aukščiausių Bažnyčios hierarchų ir numanomą didelio masto sukčiavimą Romos Kurijoje.

Jis buvo nuteistas kalėti 1,5 metų, bet popiežius vėliau jam suteikė malonę, nors visam laikui ištrėmė iš Vatikano.

Visi penki antroje Vatikano slaptos informacijos nutekinimo byloje teisiami asmenys yra kaltinami už tai, kad gavo ir atskleidė slaptus dokumentus, „susijusius su pagrindiniais Vatikano valstybės interesais“.

L.A.Vallejo Balda laikomas nelaisvėje nuo pat jo suėmimo lapkričio 2 dieną, o F.Chaouqui ir N.Maio dar papildomai yra kaltinami dėl dalyvavimo organizuotame nusikalstamame bendrininkavime.

L.A.Vallejo Balda ir viešųjų ryšių specialistė, kurie anksčiau buvo artimi draugai, dabar tapo priešais. Socialinėje žiniasklaidoje F.Chaouqui ne kartą jį apkaltino melagystėmis.

Pareiškime, kurį išspausdino „La Repubblica“, dvasininkas tvirtina, kad jo santykiai su F.Chaouqui buvo itin romantiško pobūdžio ir vos neperžengė ribos.

„Aš negalėjau suklupti, visada prisimindavau, ką popiežius kalbėjo apie ištekėjusių moterų ir santuokos šventumą“, – rašė kunigas.

Toliau jis tvirtino, kad F.Chaouqui jį įtikinėjo, kad jos santuoka tėra priedanga, kad ji galėtų dirbti šnipe.

„Ji man siuntė (jo) nuotraukas, kuriose jis su kita moterimi, kuri, pasak jos, buvo jo tikroji žmona“, – nurodoma jo pareiškime.

„Man gėda dėl to, ką dariau su Francesca, o jai perdavęs dokumentus pagalvojau apie skandalą, kuris kiltų, jeigu tai išaiškėtų“, – rašė jis.

Praėjusią savaitę F.Chaouqui socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė, kad laukiasi kūdikio ir yra labai laiminga su savo partneriu.