Šią savaitę aukšti Vakarų diplomatai užsiminė, kad viename iš ES plėtros scenarijų numatoma iki 2003 metų priimti keletą mažesnių kandidačių, tačiau Lenkiją, didžiausią kandidatę, palikti laukti.

Pagal šį planą, Lenkija į ES įstotų per antrąjį plėtros etapą, taip galėdama reformuoti žemės ūkio sektorių, kurio nereformuoto Briuselis nenori priimti.

"Mums nepriimtina situacija, kad kitos šalys į Europos Sąjungą (ES) įstotų greičiau už mus", - sakė derybininkas interviu Reuters naujienų agentūrai.

Diplomatas sakė, kad istorinis žingsnis, kuriuo siekiama suvienyti Europą, padalytą geležinės uždangos, neturėtų politinės prasmės, jeigu turtingi Vakarai nepaskubėtų priimti Lenkijos, kuri teritorijos dydžiu prilygsta Ispanijai ir turi beveik 39 milijonus gyventojų.

Lenkija, kurios pastangos prisitaikyti prie ES standartų dažnai būna skausmingos, mano, kad dabar šalyje vyraujantis euroentuziazmas pradės slūgti, jeigu šalis nebus pakviesta stoti į 15 narių bloką.

Kai kurie stebėtojai teigia, kad ES pati gali nespėti pasiruošti priimti tokią didelę šalį kaip Lenkija, ir taip gali atsitikti, kad šios valstybės vidaus struktūrų reformos gali būti labiau ribotos, nei tikimasi.