Skambant Stingo dainai „Shape of My Heart“ ar Kurto Cobaino kūriniui „Heart-Shaped Box“ muzikos gerbėjams iš viso pasaulio tuoj pat prieš akis kyla vaizdiniai, apie kuriuos dainuojama. Courtney Love pridėjo anatominę interpretaciją, nors, tiesą pasakius, niekas jos neprašė.

„Nors šią formą galima pamatyti ant tūkstančių išlikusių senovės graikų keramikos pavyzdžių, vis tik širdies simbolis, kurį įprasta matyti mūsų dienomis, atsirado Viduramžių ar Renesanso laikotarpiais.“ – teigė Oksfordo universiteto Klasikinių menų tyrimų centro vadovas profesorius Peteris Stewartas.

Ant atėniečių naudotų taurių iš Getty muziejaus kolekcijos, menančių V a. prieš Kristų, širdies formos motyvas itin dažnas. „Dažniausiai matome abstrakčią lapo versiją; kalbant tiksliau, paprastai tai priimta vertinti kaip gebenės lapą. Tokie vaizdiniai dažnai siejami su Dionisu – vyno dievu. Vazos, ant kurių aptinkama šių motyvų, dažnai skirtos vynui gerti, kitaip tariant, puotauti.“ – tęsė jis.

Vis tik ar būtų galima susieti šią tradiciją su mums priimtina meilę simbolizuojančios širdelės koncepcija? Ar būtų galima nustatyti ryšį su, pavyzdžiui, vaisingumu? „Deja, iš tikrųjų jokio ryšio su vaisingumu nėra; problema ta, kad bet kurią graikų dievybę galima susieti su vaisingumu“, - konstatavo profesorius.

P. Stewartas linkęs sieti šios konkrečios formos reikšmingumą mūsų dienų populiariojoje kultūroje su estetiškai maloniu formos kontūru. „Vėl ir vėl matome vaizdų, turinčių reprezentuoti šį tą realiame gyvenime, kurie yra sutraukti į labai dailiai atrodančią abstrakčią formą. Tokią formą lengva nupiešti ir ji kelia asociacijų su realiame gyvenime sutinkamais dalykais, jie tuo pačiu metu ir organiška, ir geometrinė.“ – komentavo jis.

Vis tik toks profesoriaus paaiškinimas kažin ar leidžia tiksliai apibrėžti, kada ši forma tradiciškai imta sieti su širdies koncepcija. Vienas akivaizdesnių kelių, galimai padėsiančių suvokti esmę, - tai religinė ikonografija. Tiesa, tenka pripažinti, kad Švenčiausiosios Jėzaus Širdies kultas užgimė tik XVII a.
Tikėtina, kad religinė ikonografija širdies simbolį pasisavino. Iškalbingas šios teorijos įrodymas – XV a. sukurtas Šv. Kotrynos Sienietės paveikslas, tačiau vis dėlto kažin ar tai buvo pradžia.

Palyginti ankstyvas ir tuo pačiu patikimas širdies formos kaip šifro panaudojimo pavyzdys – daugeliui įprasta tapusi kortų kaladė. Nors keturių simbolių rūšių kortos pradėtos naudoti XV. Prancūzijoje, vis tik manoma, kad jų pagrindu tapo anksčiau atsiradusi germaniška sistema, kurią sudarė keturių rūšių kortų rūšys, tarp kurių buvo ir širdys.