Viena vertus, užsienio stebėtojai pažymi, kad pasitvirtino tai, apie ką buvo kalbama jau labai seniai. Kita vertus, toks stebėtinas atvirumas nėra būdingas dabartinei Rusijai, pripažįsta jie.

AFP Vladimiro ir Liudmilos Putinų pareiškimą pavadino „stulbinančiu“. Nepaisant nuolatinių gandų apie asmeninį prezidento gyvenimą, „iki šios akimirkos jo aptarinėjimas pagrindinėse Rusijos žiniasklaidos priemonėse buvo absoliutus tabu“, aiškina agentūra.

Iki Putinų santuokos trisdešimtmečio buvo likę vos kelios savaitės, pažymi „Associated Press“.

Skyrybos Rusijoje – dažnas reiškinys, tvirtina agentūra, tačiau V. Putinas anksčiau pabrėždavo, kad palaiko tradicines vertybes ir lankydavosi šventinėse stačiatikių apeigose.

Rusijos stačiatikių bažnyčia leidžia skyrybas tik tam tikromis aplinkybėmis, tačiau neaišku, ar Putinai kreipėsi į dvasininkus patarimo ar leidimo skirtis, pažymi „Associated Press“.

(Priminsime, kad patriarchas Kirilas prieš dvejus metus pareiškė, kad Rusijos stačiatikių bažnyčia nuodėme laiko ir laikys „abortus, homoseksualius ryšius ir skyrybas“).

Didžiosios Britanijos televizijos ir radijo korporacija BBC, kaip ir kitos Vakarų žiniasklaidos priemonės, pažymi, kad paskutinį kartą Putinų pora kartu pasirodė daugiau nei prieš metus – 2012 metų gegužės 7 dieną, per prezidento inauguraciją. BBC korespondentas Maskvoje tvirtina, kad gandai apie prezidento išsiskyrimą su pirmąja šalies dama sklandė seniai, tačiau „ši naujiena vistiek šokiravo daugumą rusų, neįpratusių prie savo lyderių skyrybų“.

Iš pirmųjų V. ir L. Putinų žodžių nebuvo įmanoma suprasti, ar skyrybos įteisintos, pažymėjo agentūra „Reuters“, kuri apie Rusijos prezidento skyrybas su žmona pranešė viena pirmųjų.

Kaip ir dauguma svarbių pranešimų V. Putino prezidentavimo eigoje, šis buvo kruopščiai suplanuotas, nors ir išėjo „šiek tiek nerangus“, pažymi tinklalapis „The New York Times“. Leidinys atkreipia dėmesį į tai, kaip televizijos korespondentė iš pradžių pasidomi Putinų įspūdžiais apie baletą, o vėliau užduoda „įsidėmėtiną“ klausimą, kodėl ponas ir ponia Putinai niekada nepasirodo viešumoje kartu, užsimindama (kas, „The New York Times“ manymu, „dar labiau įsidėmėtina“) apie visuomenėje sklandančius gandus.

„Spėlionės virto faktu“, - konstatuoja „The Huffington Post“, primindamas, kad gandai apie Putinų skyrybas pasigirdo dar 2008 metais, kai buvo išspausdintas straipsnis apie sutuoktinių išsiskyrimą ir būsimą V. Putino santuoką su „gimnaste-čempione“ Alina Kabajeva. Pasirodę viešumoje 2010 metais sutuoktiniai „jautėsi nejaukiai“, tad gandai apie jų išsiskyrimą įgavo naują pagreitį.

Alina Kabajeva
Didžiosios Britanijos laikraščio „The Telegraph“ tinklalapis pažymi, kad istorija apie Rusijos prezidento „romantišką ryšį“ su „panele Kabajeva, patekusia į parlamentą su valdančiąja V. Putino partija „Vieningoji Rusija“, ilgą laiką tarp Rusijos elito buvo karščiausia gandų tema“. Gandai dar kartą prisiminti, kai tinklaraštininkai pranešė, neva panelė Kabajeva pagimdė V. Putinui kūdikį, praneša „The Telegraph“.

Pats V. Putinas griežtai pareiškė, kad šiuose prasimanymuose nėra nė žodžio tiesos. Per savo atstovą šias kalbas „nonsensu“ pavadino ir A. Kabajeva. Laikraštį, kuris publikavo „antį“ apie artėjančias V. Putino vestuves su gimnaste, netrukus uždarė jo savininkas – oligarchas Aleksandras Lebedevas, pažymi visos be išimčių Vakarų žiniasklaidos priemonės.

Per pirmąją V. Putino prezidentavimo kadenciją, 2000-2004 metais, Rusijos lyderis imdavo žmoną į daugelį užsienio išvykų. Tačiau antrosios kadencijos metu jis keliaudavo vienas, pabrėžia Didžiosios Britanijos laikraščio „The Guardian“ korespondentas. Būtent tada ir pradėta spekuliuoti, kad V. Putinas bendrauja su kitomis, jaunesnėmis, moterimis, pažymi laikraščio tinklalapis.

Kaip paradoksaliai beskambėtų, tačiau gandai apie V. Putino meilės ryšius – tai „ultra-slaptų Kremliaus įpročių“ vaisius, rašo „The Guardian“. Nors prezidentas nuolat ekrane pasirodo „nesibaigiančio veiksmo filmo didvyrio“ vaidmenyje, apie jo asmeninį gyvenimą praktiškai nebuvo jokių pranešimų. Britų leidinys pažymi, kad jo šeimos nuotraukos praktiškai nebuvo spausdinamos, o ir pats V. Putinas kartais galėdavo keliems mėnesiams dingti iš akiračio „tarsi jį būtų pagrobę ateiviai“.

Laikraštis konstatuoja, kad tokiomis sąlygomis atsiradusi „pusiau tiesa“, „nebūti dalykai“ bei „grėsmingi prasimanymai“ turėjo užpildyti informacijos vakuumą.

Nuskambėjęs Liudmilos ir Vladimiro Putinų skyrybų patvirtinimas yra „rečiausias reiškinys nuobodžiame Maskvos informaciniame pasaulyje – realus faktas“, reziumuoja „The Guardian“.