Išpuolis į šiaurę nuo Ramalos esančioje Neve Cufo gyvenvietėje įvykdytas po visą dieną trukusių palestiniečių protestuotojų ir Izraelio pajėgų susirėmimų dėl naujų saugumo priemonių Jeruzalės Šventyklos kalno komplekse.

Per susirėmimus Jeruzalėje ir Vakarų Krante žuvo trys palestiniečiai, dar šimtai buvo sužeisti.

Pasak vieno Izraelio kariškių, išpuolį gyvenvietėje įvykdė Gazos Ruožą valdantį islamistų judėjimą „Hamas“ palaikantis 19-etis palestinietis.

Peršokęs gyvenvietės tvorą, jaunuolis šabo vakarienės metu įsilaužė į vieną iš joje esančių namų ir nudūrė izraeliečius.

Per išpuolį senelis ir du iš jo vaikų mirė, o senelė buvo sužeista, sakė kariškis. Daugiau informacijos apie aukas jis nepateikė.

Anot kariškio, užpuoliką sustabdė jį pašovęs kaimynas – tuo metu ne tarnyboje buvęs Izraelio karys. Palestinietis gydomas ligoninėje.

Izraelio armijos teigimu, šis jaunuolis socialiniame tinkle „Facebook“ yra rašęs apie Jeruzalės Šventyklos kalno kompleksą, musulmonų vadinamą Haram al Šarifu, Kilniausiąja šventove, ir apie kankinio mirtį.

Prieš tai tą pačią dieną įvykusius susirėmimus paskatino Izraelio ministrų sprendimas nepašalinti metalo detektorių, kurie buvo įrengti prie įėjimo į Šventyklos kalno kompleksą po netoliese prieš savaitę įvykdyto išpuolio, nusinešusio dviejų policininkų gyvybes.

Tikėdamasi, kad gali kilti protestų, Izraelio policija uždraudė jaunesniems kaip 50 metų vyrams įeiti į aneksuotosios Rytų Jeruzalės senamiestį ir dalyvauti penktadieninėse musulmonų pamaldose. Moterims šis draudimas netaikomas.

Šventyklos kalno kompleksas, kuriame yra Al Aksos mečetė ir Uolos Kupolo šventovė, yra trečia pagal svarbą islamo vieta ir švenčiausia judaizmo vieta.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)