Užpuolikas - iranietiškos kilmės

Naktį surengtoje spaudos konferencijoje Miuncheno policija sakė, kad įtariamasis yra iranietiškos kilmės 18-etis, kuris jau kurį laiką gyveno Miunchene. Policija kol kas negalėjo atsakyti, ar įtariamasis turi vokišką pasą. Iki šiol jis nebuvo žinomas policijai.

Vaizdo įraše riksmai: „Šikniau, mulki“, „Aš esu vokietis, aš čia gimiau“

Paplitusiame vaizdo įraše, kuriame, matosi automobilių aikštelėje vaikštantis vyras, girdisi šūksniai, o vėliau ir šūviai. FOCUS aprašo nufilmuotą situaciją taip: girdisi du vienas ant kito šaukiantys vyrai. Vienas rėkia „Šikniau, mulki“ ir įspėja, kad užpuolikas ginkluotas šaunamuoju ginklu. Kitas atsako: „Aš esu vokietis, aš čia gimiau“.

FOCUS rašo, kad vienas gyventojas pasakoja matęs užpuoliką ir girdėjo, kaip jis rėkauja ant automobilių stovėjimo aikštelės stogo. Kitas gyventojas tai nufilmavo.

Liudininkas nufilmavo situaciją netrukus po to, kai nuaidėjo šūviai prekybos centre. Gyventojas iš to paties namo FOCUS pasakojo, kad vyras pasileido bėgti per stovėjimo aikštelę, šaukdamas, kad jis yra vokietis ir yra čia užaugęs. Kitas girdimas balsas rėkavo jam bjaurius žodžius, vadino jį šikniumi ir mulkiu. Šaulys tuomet paleido šūvius į namo pusę ir spruko, kai apylinkėse pasirodė policija.

Policija kol kas nekomentuoja šio įrašo, nors patvirtino, kad jame greičiausiai matomas įtariamasis. Įrašą ketinama analizuoti.

Vienas atstovas sakė, kad netoli prekybos centro buvo rastas vyro lavonas, o tyrėjai stengiasi nustatyti, ar tai vienas iš užpuolikų.

Moteris: jis taikėsi į vaikus ir šaukė „Allahu Akbar“

Kai kurie incidento liudininkai pasakojo matę „arabiškos išvaizdos“ vyrus, bet kitas policijos atstovas sakė, kad pareigūnai neturi „jokių duomenų“, kad šis išpuolis susijęs su islamistais.

CNN kalbėjosi su įvykio liudininke, pristatoma vardu Loreta. Moteris pasakojo, kad jos sūnus tualete matė ginklą užsitaisiusį vyrą. Pasak moters, vyras nusitaikęs šaudė į vaikus.

Pasak jos, jis sušuko „Allahu Akbar“ (Dievas yra didis), islamistų teroristams būdingą šūkį. Moteris neabejoja tuo, ką išgirdo, nes ji pati yra musulmonė.

Socialiniuose tinkluose ir dienraščio „Bild“ portale paskelbtame vieno incidento liudininko mobiliuoju telefonu nufilmuotame vaizdo įraše matoma, kaip juodus marškinėlius ir mėlynas kelnes vilkintis vyras, užsimaukšlinęs juodą kepurę, išeina į gatvę iš greitojo maisto restorano „McDonalds“ šalia prekybos centro ir pradeda šaudyti iš pistoleto į nieko neįtariančius praeivius, kurie apimti panikos išsilakstė.

Vyras: prieš iššaudamas šaukė „Sušikti užsieniečiai“

Televizija RTL praneša, kad pasirodė informacija, kad vienas iš užpuolikų galimai yra dešinysis radikalas, kuris prieš paleisdamas šūvius šaukė: „Sušikti užsieniečiai“.

RTL pasikalbino įvykio liudininką. Jaunas vyras pasakojo: „Išgirdau rėkiant žmones, pamačiau juos išsibėgiojant. Jie šaukė: „Bomba“. Pamačiau vyrą, kuris šovė į du žmones. Tada aš sprukau, nušokau laiptais. Išlėkiau į gatvę ir pamačiau gulinčius lavonus, sužeistus. Siaubingas vaizdas. Tas žmogus elgėsi šaltakraujiškai – užsitaisęs ginklą šovė į žmones iš arti. Kitas mano pažįstamas sakė girdėjęs, kad tas vyras prieš iššaudamas šaukė : „Sušikti užsieniečiai“.

Jis avėjo kerziniais batais, buvo su kuprine.“


Žmonės lėkė paklaikę

Bavarijos radijas praneša, kad, liudininko pasakojimu, vienoje kavinėje ir metro stotelėje aplink save šaudė vyras.

„Focus“ naujienų portalui viena Miuncheno gyventoja pasakojo, kad jos sugyventinis buvo netoliese ir nustebo, kai važiuodamas dviračiu prie McDonalds vos nesusidūrė su paklaikusia moterimi, kuri išbėgo iš prekybos centro.

„Ji atrodė, lyg skubėtų į autobusą, nes mojo kitoje gatvėje stovinčiam autobusui. Sustojau prie šviesoforo, esančio prie įėjimo į prekybos centrą, tuomet išbėgo dar trys panikuojančios maždaug dešimties metų mergaitės. Tada aš apsidairiau ir pamačiau kitoje gatvės pusėje prie mėlyno BMW gulinčius tris žmones. Du iš jų nejudėjo. Paklausiau mergaičių, kas nutiko, bet jos negalėjo nieko rišliai paaiškinti. Kai norėjau padėti mergaitėms, išgirdau 6-7 šūvius iš prekybos centro. Mes sprukome,“ — vyro žodžius perpasakojo moteris.

Kažkas matė ir Kalėdų senelį

Vienas liudininkas sakė naujienų televizijai NTV matęs vieną užpuoliką „persirengusį Kalėdų Seneliu ir užsidėjusį tamsius akinius“, bet tos informacijos policija kol kas nepatvirtino.

Šaudymas prasidėjo prieš 18 val. vietos (19 val. Lietuvos) laiku prie „McDonald's“ restorano ir tęsėsi gretimoje gatvėje, o po to užpuolikai įžengė į prekybos centrą „Olympia“, esantį netoli vietos, kur 1972-asiais buvo surengtos Miucheno olimpiados žudynės.

Pirkėjai bėgo tolyn nuo prekybos centro, kai kurie nešdami vaikus, o pastatą apsupo ginkluota policija. Aplink stovėjo greitosios pagalbos ir policijos automobiliai, o virš gatvių skraidė sraigtasparnis.

Europoje nerimas dėl galimų teroro išpuolių pastaruoju metu buvo labai padidėjęs po virtinės atakų, įskaitant sprogdinimus Prancūzijoje ir Belgijoje, dėl kurių atsakomybę prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

Naujienų agentūra DPA anksčiau taip pat citavo policijos pranešimą apie „teroro padėtį“, kuriame taip pat nurodoma, kad užpuolikai yra laisvėje, ginkluoti „ilgavamzdžiais ginklais“.

Pareigūnai paprašė gyventojų ir žiniasklaidos neskelbti jokių nuotraukų ir vaizdo įrašų, kol nesibaigė policijos operacija, kad nebūtų išplatinta užpuolikams naudinga informacija.