Šis eksperimentas, atliktas Etiopijos Erta Alės vulkane, demonstruoja, kad žmogus nuskęstų lavoje, ir pasiūlo šiurpią viziją į paskutines tokio nelaimėlio sekundes, jeigu jis įkristų į išsilydžiusių uolienų ežerą.

Šis eksperimentas užfiksuotas vaizdo įraše, kurį paskelbė jo sumanytojai. Jame matyti, kaip 30 kg sveriantis maišas įkrenta į lavos ežerą.

Erta Alės ugnikalnyje šis ežeras kunkuliuoja jau daug metų ir yra gana neįprastas.

Mokslininkai tikėjosi, kad maišas liks paviršiuje – iki šiol daug kas manė, kad žmogus tiesiog sudegtų lavos paviršiuje.

Tačiau maišo pražūtis įrodė, kad tai buvo klaidingas įsitikinimas: iš didelio aukščio krintantis žmogus gali pramušti ežero plutą ir panirti į karštą lavą.

„Ežeras reaguoja smarkiais lavos pliūpsniais, veikiausiai dėl garų, kurie susidaro iš organinės materijos“, - pažymi eksperimentuotojai.

Šio vaizdo įrašo, nufilmuoto 2002 metais, kūrėjai pridūrė: „Žmogus dėl didelio kūno tankio paprastai turėtų pasilikti lavos paviršiuje. Apsivilkus profesionalią aprangą, apsaugančią nuo karščio, ant kai kurių lavos rūšių netgi galima vaikščioti“. Tačiau patys to nebandykite.