Pranešimas, jog Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius dėl ligos kurį laiką nedirbs – „noras pailsėti ir sustiprėti per Sočyje vyksiančias žiemos olimpines žaidynes, kurioms pasibaigus Ukrainos vadovas imsis griežtų veiksmų prieš savo priešininkus“, teigia Rusijos deputatas V. Žirinovskis.

„Šiandien mūsų klientas Kijeve – gerbiamas Viktoras Fedorovičius Janukovyčius. Kai baigsis olimpinės žaidynės, jis jums užkurs tikrą pirtį. Dar sužinosite, kas tas Janukovyčius. Dabar jis dėl viso pikto sunegalavo. Tačiau vėliau išgirsite jo balsą: „Negailėkite kulkų!“. O kulkų mes duosime! Vietoj pinigų skirsime kulkų!“, - pareiškė skandalingasis Rusijos politikas televizijos kanalo „Rossija“ eteryje.

Svarbu pažymėti, jog Rusijos prezidento patarėjas Sergejus Glazjevas taip pat mano, jog V. Janukovyčius privalo „sukilti“: arba jis imasi ginti Ukrainos valstybingumą ir sukyla, finansiškai ir morališkai palaikomas jėgų iš užsienio, arba rizikuoja prarasti valdžią, o tada Ukrainos laukia vis augantis chaosas ir vidaus konfliktai, iš kurių rasti kelią praktiškai neįmanoma“.

Ukrainos armija ragina prezidentą imtis „skubių žingsnių“ krizei sušvelninti

Ukrainos armija penktadienį paragino prezidentą V. Janukovyčių imtis „skubių žingsnių“ politinei krizei šalyje sušvelninti.

„Dėstydami savo pilietinę poziciją, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariškiai ir darbuotojai ... paragino vyriausiąjį vadą imtis skubių žingsnių pagal esamus įstatymus, kad būtų stabilizuota situacija šalyje ir pasiektas sutarimas visuomenėje“, – sakoma Gynybos ministerijos pareiškime.

V.Janukovyčius yra Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas.

„Kariškiai ir ginkluotųjų pajėgų darbuotojai laiko nepriimtinu valstybinių įstaigų užėmimą, neleidžiant valstybės ir vietos valdžios atstovams vykdyti savo pareigų“, – nurodoma pareiškime.

Jie „pažymėjo, kad tolesnis konfrontacijos didinimas kelia grėsmę šalies teritoriniam vientisumui“.

V.Janukovyčius nuo lapkričio stengiasi nuslopinti protestus dėl jo netikėto sprendimo nepasirašyti svarbios asociacijos sutarties su Europos Sąjunga (ES).

Pradžioje buvę taikūs, vėliau protestai peraugo į didesnio masto neramumus, o demonstrantai reikalauja, kad prezidentas paliktų postą.

Neramumų Ukrainoje pabaigos ženklų iki šiol nesimato, o V.Janukovyčius ketvirtadienį pasiėmė nedarbingumo pažymėjimą be įvardyto pabaigos termino, prieš tai apkaltinęs „neatsakingą“ opoziciją įtampos kurstymu.

Prezidentas ketvirtadienį žengė retą žingsnį, pripažinęs, kad padarė klaidų, ir pažadėjęs rodyti „didesnį žmonių reikalavimų ir ambicijų supratimą“.

Tačiau opozicija ir gatvėse įsitvirtinę jos šalininkai neatlyžo, o jų lyderiai, įskaitant buvusį pasaulio bokso čempioną Vitalijų Klyčko, ruošiasi ateinantį savaitgalį susitikti Vokietijoje su ES ir JAV aukšto rango pareigūnais.