V. Putinas buvo apkaltintas prisidėjęs prie bombardavimo Sirijoje, nusinešusio šimtų civilių piliečių, tarp kurių yra ir vaikų, gyvybes. Jis sulaukė pasmerkimo dėl paliaubų susitarimo sulaužymo. Susitarimas nutraukti Sirijoje karo veiksmus, kad ir pasiektas ne be V. Putino vadovaujamos vyriausybės pastangų, vėliau buvo sulaužytas. Olandų atliktas tyrimas įrodė, kad būtent Rusijai priklausančios priešlėktuvinės raketos 2014-ųjų metų liepą numušė Malaizijos oro linijų lėktuvą, kuriam sudužus žuvo visi 298 juo skridę žmonės.

Pagaliau, JAV prezidento Baracko Obamos administracija apkaltino V. Putino vyriausybę inicijavus neteisėtus veiksmus kibernetinėje erdvėje mėginant sutrikdyti šiais metais JAV vykstančius prezidento rinkimus.

Vis dėlto penktadienį, spalio 7 d., kai buvo paskelbta Nobelio taikos premija, V. Putinas taip pat galėjo pasidžiaugti šiokiomis tokiomis džiugiomis žiniomis: Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro įteikė V. Putinui Hugo Chavezo taikos ir tautų suvienijimo premiją, rašo „The Washington Post“.

Nicolas Maduro ir Vladimiras Putinas

Taigi, V. Putinas gali didžiuodamasis pasidėti ją šalia Kinijos skirtos Konfucijaus taikos premijos, kuri jam buvo įteikta 2011-aisiais metais.

N. Maduro, vadovaujantis ypač didelio masto ekonominės krizės purtomai Venesuelai, premijos laimėtoją paskelbė per savo pirmtako H. Chavezo paminklo (kurio autorius, beje, – Rusijos menininkas) atidengimo ceremoniją, vykusią Sabanetoje – gimtajame H. Chavezo mieste.

Turėdamas galvoje V. Putiną, N. Maduro pasakė, kad premija turi būti skiriama lyderiui, kuris, anot Venesuelos prezidento, yra pati iškiliausia asmenybė šiandienos pasaulyje, aršiai kovojanti už taiką, susitaikymą ir prisidedanti prie daugiasluoksnės pasaulio santvarkos kūrimo.