Iš Kremliaus siunčiamų signalų kartais sunku suprasti, rašo thedailybeast.com.

Neseniai jis paskelbė du pranešimus – vieną iš Krymo, kurį pernai kovą Rusija aneksavo, kitą iš Tadžikistano, Centrinės Azijos valstybės, kurią vargina ISIS ir sukilėliai, tarpstantys iš Afganistano heroino.

Maskvos strategai mano, kad kruopščiai parengtos pastabos turėjo nusiųsti du svarbius signalus Vakarams prieš susitikimus Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje rugsėjo pabaigoje: pirma, jis pasirengęs įšaldyti karą Rytų Ukrainoje, antra, jis nori prisijungti prie Vakarų kovojant su ISIS Sirijoje.

Prieš savaitę, šeštadienį, Rusijos prezidentas pasirodė Jaltoje, kurorte Kryme, kur prokremliškai nusiteikę aktyvistai nupiešė ant sienos paveikslą – Putinas – kapitonas, stovintis prie laivo šturvalo.

Na o realybėje V. Putinas vilkėjo kasdieniškai – baltus marškinius trumpomis rankovėmis ir džinsus. Jis ėjo kartu su buvusiu Italijos ministru pirmininku Silvio Berlusconi, kuris tėvynėje garsėja skandalais, o Rusijoje žinomas kaip vienas geriausių V. Putino bičiulių ir rėmėjų.

Jiedu pozavo fotografams, apkabinę mergaites, kurios, kaip rašė vietos žiniasklaida, buvo atsitiktinės praeivės. Vyras paklausė Rusijos lyderio, ar jis padarys Donbasą Rusijos dalimi, kaip įvyko su Krymu.

V. Putinas atsakė ilga kalba ir pabrėžė, kad vienintelis būdas sureguliuoti krizę – esantys Minsko susitarimai tarp Maskvos ir Kijevo.

„Kryme buvo parengta scena Putinui pranešti žinią, kad taikos susitarimas su Ukraina gali pavykti, jeigu Vakarai susitars su juo dėl Sirijos ir pamirš Krymo aneksavimą“, – interviu „The Daily Beast“ teigė buvęs Kremliaus patarėjas Stanislavas Belkovskis.

Tokia ne tik S. Belkovskio nuomonė.

„Putinas pasiuntė signalą iš Krymo, kad nori užbaigti karą Ukrainoje, remiantis antrosiomis Minsko paliaubomis, – sakė Strategijų ir technologijų analizių centro (STAC) darbuotojas Vasilijus Kašinas. – Tai būtų galima išversti dviem žodžiais – „Rusija laimėjo“.

Anot V. Kašino, idealiu Rusijai atveju, ginčytina teritorija palaipsniui taptų regionu Rusijos pasienyje, panašiu į Padniestrę Moldovoje, kuri yra Rusijos valdžioje, tačiau nėra Rusijos dalis.

Toks atviras STAC įvertinimas reikšmingas, nes centras priklauso Rusijos Gynybos ministerijos Viešajai tarybai.

Po Krymo kukli signalų srovelė virto nedideliu naujienų srautu.

V. Putinas atvyko į Tadžikistaną, kuriame teisėsaugininkai ieško generolo, kaltinamo sukėlus maištą ir nužudžius devynis policininkus.

Praėjusį antradienį susitikime su Armėnijos, Kazachsano, Kirgistano, Tadžikistano ir Uzbekistano lyderiais V. Putinas kalbėjo apie tarptautinį karą su ISIS: „Elementarus sveikas protas ir atsakomybė už pasaulinį ir regioninį saugumą reikalauja suvienyti tarptautinės bendruomenės pastangas ir kovoti su šia grėsme.“

„Būtina atmesti geopolitines ambicijas, atsisakyti vadinamųjų dvigubų standartų, tiesioginio ar netiesioginio atskirų teroristų grupuočių pasitelkimo politikos, siekiant savų tikslų, tarp jų ir nuversti valdžią ir režimą“, – sakė Rusijos prezidentas.

Pagal V. Putino planą, Sirijos lyderis Basharas al Assadas ir jo opozicija turėtų suvienyti pajėgas prieš ISIS, o Rusija teiktų jiems ginklų ir karinės paramos.

Kiek anksčiau įvyko „konstruktyvus“ JAV gynybos sekretoriaus Ashtono Carterio ir Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu pokalbis apie situaciją Sirijoje ir Irake.

Kaip rašė vokiečių leidiniai, praėjusią savaitę CŽV atstovai atvyko į Maskvą derėtis su Rusijos kontržvalgyba.

„Tai ne atsitiktinumas, kad po Krymo Putinas pasiuntė Vakarams dar vieną žinią iš Centrinės Azijos, kur didelė grėsmė, kad ISIS susprogdins dar vieną frontą, – sakė V. Kašinas. – Jei Centrinėje Azijoje įsipliekstų didelio masto karas, Rusijai, be abejonės, tektų įsitraukti. Geriausiu atveju – kartu su Kinija, blogiausiu – vienai. Taigi Putinas nori pasakyti, kad jis mieliau sutriuškintų ISIS Sirijoje, tiekdamas Assado ir Irako kariuomenėms ginklų, negu dalyvautų didžiuliame kare Centrinėje Azijoje.“

V. Putino pareiškimai nuskambėjo tokiu metu, kai mūšiai Donbaso priešakinėse linijose nurimo. ESBO generalinis sekretorius Zaberto Zannieris praneša, kad jau daugiau nei dvi savaites nepažeidžiamos paliaubų sąlygos: „Lankiausi Mariupolyje, Šyrokynėje, ten ramu, tai džiugi žinia.“

Tiek Kijevas, tiek Maskva norėjo, kad Minsko paliaubų susitarimas įsigaliotų, tik abi pusės taikią ateitį matė labai skirtinguose kontekstuose.

„Putinas siūlo Donbasui taiką savo sąlygomis, mainais už tai, kad Vakarai sušvelnintų ekonomines sankcijas ir atleistų jam Krymo aneksavimą“, – teigė „TV Rain“ komentatorius Timuras Olevskis.

Staigus pasikeitimas trikdo kai kuriuos rusų nacionalistus ir lojaliuosius V. Putinui. Po daugiau nei dvejus metus trukusių tulžingų antiamerikietiškų kalbų V. Putino propagandininkams sunku pakeisti kursą. Kremliaus mašina negali apsisukti per naktį ir staiga įgyti draugiškumo JAV.

Tad kol V. Putinas sako kalbas Kryme ir Tadžikistane, Maskvoje uždarytas 22-ejus metus veikęs Amerikos kultūros centras, o valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ aktyvistai ir rusų nacionalistai toliau kaltina V. Putino opoziciją, kad šios nariai – JAV Valstybės departamento agentai, pasamdyti sukelti revoliuciją.

Prokremliški ekspertai mano, kad dalyvavimas kare Sirijoje – šansas V. Putinui reabilituotis Vakarų akyse ir sustiprinti savo svarbą.

Sirija – tarsi pokerio stalas didžiojo žaidimo žaidėjams laimėti daugiau politinių taškų, – sakė Kremliui artimas analitikas Jurijus Krupnovas. – Rusijos pastangos prisijungti prie Vakarų kare su ISIS gali būti palaikytos silpnu žingsniu. Rusija siųs karinę paramą Assadui, o ne JAV pajėgoms, nesuprantu, kaip Vakarai galėtų priimti tokį kompromisą.“

Kad ir kaip kruopščiai V. Putinas rengė sceną vizitui į JT, viskas gali nueiti niekais. Arba baigtis dar blogiau.

„Vykdamas į JT Putinas siekia, kad Vakarai įvertintų jo pastangas kovoti prieš „Islamo valstybę“, – sakė S. Belkovkis. – Jis svajoja apie susitikimą su Obama (Putinas slapta dievina Obamą) ir vardan to susitikimo jis laikinai įšaldo konfliktą Rytų Ukrainoje. Bet jei JT nariai blogai su juo elgsis, – o didelė tikimybė, kad taip ir bus, – konfliktas vėl įsiplieks.“