Dviejų galingiausių Rusijos valdžios vyrų pramogos? Treniruotė ir kepsniai pusryčiams? Jūs rimtai? Nejaugi tokie triukai netapo nebemadingi dar 2011 metais, kai D. Medvedevas apsimetinėjo šalies prezidentu?

Internete didžiulio dėmesio susilaukė ne tik sekmadienio ryto Sočyje darytos nuotraukos, skubiai virtusios memais ir karikatūromis, bet ir trumpas vaizdo įrašas, privertęs sukti galvą, kokią žinutę visam pasauliui siunčia Kremlius.

Prasidėjo spekuliacijos, esą V. Putinas rimtai svarsto galimybę atgaivinti šiek tiek primirštą tandemą. Juo labiau, kad 2018 metais baigiasi jo kadencija.

Tiesą sakant, tokia galimybė, švelniai tariant, itin menka.

Nepaisant to, gazeta.ru teigia, kad paskutinį kartą toks vaizdo įrašas išplatintas tada, kai V. Putinas ir D. Medvedevas 2011 metų rugpjūtį kartu žvejojo Astrachanėje – likus vos mėnesiui iki V. Putino pareiškimo, esą jis vėl sieks šalies prezidento posto.

Laikraštis taip pat pažymi, kad pastaruoju metu šalies žiniasklaida vis daugiau rašo apie D. Medvedevą, tad gali būti, jog planuojamas jo sugrįžimas į Kremlių, leisiantis režimui laipsniškai keisti politiką, tačiau „išsaugoti reputaciją“.

Gazeta.ru taip pat pateikia įžvalgą apie galimai artėjantį esminį valdžios pokytį. Esą tokia viešųjų ryšių akcija V. Putinas siunčia žinią, kad ministras pirmininkas yra saugus.

Kad ir kokie bebūtų Kremliaus tikslai, greičiausiai jie ir toliau išliks itin migloti – skirtingai nuo to, ką apie Rusijos valdantįjį režimą atskleidžia minėtasis vaizdo įrašas.

Pirmiausia jis parodo, kad Kremliui kuo toliau tuo labiau ima stigti idėjų, kaip elgtis krizės, kurioje atsidūrė, akivaizdoje. Valdžia neturi žalio supratimo, kaip, drastiškai atpigus naftai, padėti šalies ekonomikai. Be to, nesugalvoja, kaip pabusti iš Rytų Ukrainoje niekaip nesibaigiančio košmaro.

Visai neseniai slon.ru vyriausiasis redaktorius Michailas Fišmanas D. Medvedevo ir V. Putino apsilankymą sporto salėje pavadino nevykusia ritualine ir „mechanine dalykų, kurie praeityje neprastai veikė, reprodukcija – ar bent jau Kremlius manė, kad tokie triukai veikia“.

Galbūt tokios kampanijos ir buvo veiksmingos tai gerais laikais, kai nafta buvo brangi, Rusijos ekonomikos augimas siekė 8 proc., o V. Putinas galėjo rasti lankstų įpėdinį.

„Sistema pasirūpino, kad kalbėti apie ateitį kaip ir nebėra prasmės. Neturint žalio supratimo, kas gali nutikti, jau nekalbant apie tai, kad jie net nenumano, kaip tam pasiruošti, pradeda slopti net ir paprasčiausia fantazija“, – konstatuoja M. Fišmanas.

Panašios nuomonės laikosi Maskvoje dirbantis politikos komentatorius Stanislavas Belkovskis.

Jis neseniai pareiškė, kad pagrindinis V. Putino tikslas – įšaldyti dabartinę politinę sistemą.

„Jis įsitikinęs, kad pagrindinė jo užduotis – išlaikyti dabartinę situaciją“, – teigia S. Belkovskis.

Dar vienas įdomus dalykas, kurį atskleidžia vaizdo įrašas apie du galingiausius Rusijos valdžios vyrus – faktas, koks šiuo metu yra pažeidžiamas Rusijos režimas ir pats V. Putinas.

„Surežisuotos nuotraukos iš treniruotės sporto salėje – V. Putino nesaugumo barometras“, – konstatuoja Amanda Taub iš „Vox“.

„Per pastaruosius metus V. Putino populiarumo reitingas siekė debesis – be to, sumažėjo ir V. Putino nuotykių fotosesijų. Galima priežastis – Krymo okupacija puikiai atitiko norimą žanrą“, – teigia ekspertė.