„Ką reiškia pradėti branduolinį karą? Reikia ryžtis pirmam smūgiui, kurio tikslas – sunaikinti kuo įmanoma daugiau priešininko raketų. Kai atsakomosios atakos metu bus paleistos likusios raketos, jas teks atremti turimomis priešraketinės gynybos sistemomis. Sovietų Sąjunga niekada neturėjo pirmosios branduolinės atakos potencialo, Rusija – juo labiau“, – pareiškė J. Švecas.

Remiantis oficialiais 2013 metų rugsėjo duomenimis, Rusijos Federacijos arsenale buvo apie 3 tūkst. branduolinių kovinių galvučių, nors neoficialūs šaltiniai tvirtina, kad šis skaičius viršija 50 tūkst.

Nepaisant to, J. Švecas primena, kad sovietinės, o dabar Rusijos, raketos itin netaiklios.

„Kitaip tariant, rusų branduolinės raketos gali sunaikinti Niujorką, San Franciską ir kitus didžiuosius Amerikos miestus, tačiau negali sunaikinti po žeme laikomų amerikiečių raketų. Užtat deramo atsakomojo smūgio tikrai sulauktų, kurio Rusija neatlaikys“, – teigia V. Putino bendrakursis.

Be to, jau neminint techninių dalykų, yra ir psichologinis aspektas, tvirtina J. Švecas.

„Žmogus, kuris kiekvienais metais 7-10 dienų dingsta iš viešosios erdvės, nes reikia atlikti veido tempimo procedūrą ir prisileisti botokso, gali pradėti branduolinį karą? Juk nuo atsakomojo smūgio ištirptų visas botoksas“, – dėsto J. Švecas.

Be to, norint žengti tokį žingsnį, reikalinga idėja, o V. Putinas neturi jokios idėjos, tik du žemiškus norus: „V. Putinas vergauja vos dviem labai žemiškiems troškimams: pratęsti savo gyvenimą iki begalybės ir amžiams likti valdžioje“.

Atsakydamas į klausimą apie plataus masto Rusijos operacijos galimybę, J. Švedas pareiškė: „Kita vertus, Rusijai gana svarbu, kad Vakarai panaikintų jai taikomas sankcijas ir nepritaikytų naujų. Visai neseniai Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas dejavo, pasakodamas apie padėtį šalies viduje. Jeigu V. Putinas nuspręs pulti, Rusijos ekonomika naujų sankcijų paprasčiausiai nebeatlaikys. Nederėtų nuvertinti ir KGB logikos, kuria vadovaujasi V. Putinas. Kaip yra sakęs Berezovskis: „Idiotų logiką prognozuoti sunku“.

„The Times“ rašė, kad NATO nevertėtų bijoti branduolinių V. Putino grasinimų.

Žurnalas mano, kad grasinimai imtis branduolinės atakos, jeigu tik Vakarai nuspręs padėti Ukrainai susigrąžinant Krymą, neturi jokio pagrindo, nes tokių planų nei Vašingtonas, nei Briuselis neturi.

Greičiausiai tai tebuvo bandymas išgąsdinti Vakarus. Taip pat ramiai derėtų vertinti ir naująją Rusijos karinę doktriną, kurioje kalbama apie šalies branduolinio arsenalo atnaujinimą.