Trijų redaktorių pasitraukimas iš laikraščio ir naujienų tarnybos RBK vertinamas kaip mirties nuosprendis vienam paskutinių nepriklausomų Rusijos laikraščių ir naujausia pasala V. Putino administracijos kampanijoje, kuria siekiama kontroliuoti visus naujienų pranešimus, rašo „The New York Times“.

Žurnalistai Maskvoje šio laikraščio redakcijos liniją vadino savižudiška, kai ji nusprendė skelbti straipsnius, susijusius su V. Putinu ir tokių valstybinių „šventųjų karvių“ kaip naftos įmonė „Rosneft“ problemomis, kurių nedrįso liesti kiti žiniasklaidos leidiniai. Tačiau šie straipsniai RBK svetainę taip pat pakylėjo tarp populiariausių naujienų portalų Rusijoje.

Naujausia kontroversija kilo trečiadienį, kai minimas laikraštis paskelbė, kad žmogui, susijusiam su milžiniškų rokoko rūmų, stūksančių ant Juodosios jūros pakrantės ir pastatytų, kaip manoma, V. Putinui, valdymu, buvo suteikta teisė netoliese auginti austres ir moliuskus.

Prieš kelias savaites RBK taip pat rašė apie violančelininką ir artimą V. Putino bičiulį Sergejų Rolduginą, kuris figūruoja nutekintuose „Panamos dokumentuose“ ir yra siejamas su viena ofšorinio banko sąskaita, kurioje guli maždaug 2 mlrd. dolerių.

Dar anksčiau šis laikraštis braidė po itin pavojingus vandenis, skelbdamas detales apie V. Putino šeimą, įskaitant straipsnį, kuriame buvo rašoma, kad jo duktė Katerina yra ištekėjusi už Kirilo Šamalovo – V. Putino draugo bankininko sūnaus ir jauno milijardieriaus, praturtėjusio iš valstybinių užsakymų.

Šiame straipsnyje taip pat buvo skelbiamos detalės, kur gyvena Katerina, nors pats V. Putinas viešai nėra pripažinęs, kad Katerina tikrai yra jo duktė. „Tai buvo klaida – tai buvo asmeninė informacija, - sakė radijo stoties „Echo Moskvy“ vyriausiasis redaktorius Aleksejus A. Venediktovas. – Žinau, kad tai sukėlė rūstybės protrūkį“.

Aleksejus Venediktovas

Nepaisant to, jo teigimu, tokios klaidos nėra priežastis priversti laikraštį pakeisti savo redakcijos politiką.

V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas penktadienį neigė, kad RBK redaktorių pasitraukimas turi ką nors bendra su Kremliaus spaudimu. Pastarosiomis savaitėmis kalbėdamas apie žingsnius prieš šią bendrovę, jis ne kartą kartojo tuos pačius žodžius.

Pirmi akivaizdūs pavojaus ženklai pasirodė praėjusį mėnesį, kai vyriausybės tyrėjai, kai kurie iš jų mūvėję veido kaukes, surengė kratą M. Prochorovo finansinius reikalus tvarkančios įmonės „Onexim Group“ biure.

Maždaug tuo pačiu metu pagrindinis Kremliaus propagandistas Dmitrijus Kiseliovas pasirodė per valstybinę televiziją, laikydamas rankoje laikraštį RBK, kurio pirmajame puslapyje buvo skelbiamas straipsnis apie „Panamos dokumentus“.

 Dmitrijus Kiseliovas

Šalia šio straipsnio buvo skelbiama V. Putino fotografija, nors jis pats nebuvo minimas nutekintuose dokumentuose apie ofšorines sąskaitas.

Rusijoje šis nutekintų dokumentų skandalas buvo įvertintas kaip dar vienas Amerikos sąmokslas, kuriuo siekiama pakenkti ar susilpninti Maskvą.

„Visame pasaulyje ir, žinoma, Rusijoje, amerikiečiai turi padėjėjų, kurie yra pasirengę tiesiogiai susieti V. Putiną su ofšorais – kokiu tik įmanoma būdu“, - pareiškė D. Kisleiovas, laikydamas laikraštį.

Pasak dviejų jau seniai dirbančių RBK reporterių ir kitų internete pasirodžiusių liudijimų, kulminacija buvo pasiekta šią savaitę, kai pasirodė istorija apie V. Putino rūmus.

Kremlius pareiškė, kad redaktorius Maksimas Soljusas turi pasitraukti. Jelizaveta Osetinskaja, visos žiniasklaidos grupės vyriausioji redaktorė, ir RBK naujienų tarnybos redaktorius Romanas Badaninas pareiškė išeisiantys kartu.

Praėjusį mėnesį pradėjus kauptis įtampai, J. Osetinskaja jau buvo paėmusi išankstines atostogas prieš šį rudenį Stanfordo universitete numatytą mokslinį darbą.

Penktadienį RBK išplatino pranešimą, kuriame nurodė, kad išėjimo iš darbo prašymai buvo nedelsiant patenkinti. Pranešime buvo cituojamas RBK generalinis direktorius Nikolajus Molibogas, teigęs, kad vadovybei ir trims redaktoriams „nepavyko sutarti dėl virtinės esminių klausimų“.

„Visas trejetas vadovavosi labai panašiomis vertybėmis, - teigė buvęs nepriklausomo verslo dienraščio „Vedomosti“ redakcijos puslapio redaktorius Maksas Trudoliubovas. – Jie tikėjo sąžininga, nešališka žurnalistika ir skyrė faktus nuo nuomonės“.

„Onexim“ atstovas spaudai Andrejus Beliakas pažymėjo, kad nei valdančioji bendrovė, nei M. Prochorovas nieko nekomentuos. Žurnalistai teigia, kad M. Prochorovas vengė kištis į redakcinius šio laikraščio sprendimus.

Novaja gazeta“ – dar vieno laikraščio, dažnai kritiškai rašančio apie vyriausybę – redaktorius Dmitrijus Muratovas apgailestavo, kad nesigirdi daugiau balsų, ginančių RBK. „Žurnalistai, M. Prochorovas ir visuomenė turėtų ginti RBK“, - sakė D. Muratovas.

Dauguma analitikų mano, kad M. Prochorovas bus priverstas parduoti bendrovę kuriam nors Kremliaus draugui, kuris pavers ją dar vienu vyriausybės ruporu.

Laikraščio reporteriai nurodo, kad buvo paprašyti pasilikti darbe iki birželio 30 dienos, kai, jų manymu, įmonė bus perleista naujam savininkui.

Vienas reporteris, prašęs neskelbti jo pavardės, teigė, kad žinių skyriuje dirba panašių vyriausybės atakų prieš lenta.ru ir gazeta.ru – kadaise stiprių ir nepriklausomų naujienų svetainių, kurias nuslopino Kremlius – veteranai. Daug reporterių atėjo į RBK būtent dėl šių trijų redaktorių, nes laikė juos bebaimiais.

Minimas reporteris teigė, kad RBK skyriuje tvyro niūrios nuotaikos: „Visi tiesiog pildo savo skyrelius ir geria“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2364)