„Esame pasiruošę tęsti bet kokius kontaktus, kad tik jie vestų prie teigiamo rezultato – prie Ukrainą ištikusios krizės sprendinio“, – žurnalistams sakė Kremliaus vadovas.

„Norime, kad Ukraina vystytųsi kaip nepriklausoma, savarankiška valstybė, stipri ekonomiškai ir visais kitais atžvilgiais – kad turėtume patikimą, stabilią partnerę“, – teigė V.Putinas.

Jis pridūrė, kad šis kelias visiškai atitiktų Rusijos nacionalinius interesus, todėl Maskva darys viską, kas įmanoma, kad šis tikslas būtų pasiektas.

Tačiau Kijevas ir Vakarų šalys kaltina Rusiją, kad ši teikia pagalbą Ukrainos rytuose veikiantiems prorusiškiems separatistams ir siunčia savo reguliariąsias pajėgas kitapus sienos, nors Maskva tokius kaltinimus neigia.

Be to, Rusija 2014 metais okupavo, o vėliau aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį.

Visgi Ukrainos ministras pirmininkas Volodymyras Hroismanas šeštadienį taip pat pareiškė, kad jo šalis siekia taikos su Rusija, bet pageidauja ją užsitikrinti savomis sąlygomis.

Kai per Kijeve vykstantį 13-ąją kasmetinį Jaltos kasmetinį susitikimą (Yalta Annual Meeting, YES) V.Hroismano buvo paklausta, kokia yra Ukrainos strategija spręsti konfliktą su Rusija, premjeras atsakė: „Taika, visiška taika – bet tik pagal mūsų sąlygas, nes mes nesame šalis agresorė, nesame kieno nors teritorijų užgrobus šalis.“

V.Putinas tvirtino, kad Maskva pasiruošusi užmegzti bet kokius kontaktus, kad konfliktas kaimyninėje šalyje pagaliau būtų užbaigtas, bet negalinti to daryti vien savo iniciatyva.

„Tačiau vienašališkai to padaryti negalime. Pavyzdžiui, negalime pakeisti Ukrainos konstitucijos. Tai gali padaryti tik pati Ukraina, jos vadovybė“, – sakė jis.

Kremliaus vadovas pridūrė, kad Rusija gali sukurti sąlygas Kijevo ir separatistų deryboms ir joms tarpininkauti bei suteikti garantijų. V. Putinas pažymėjo, kad Maskva imtųsi tokio vaidmens, jeigu to panorėtų partneriai.