V. Putinas sakė esąs įsitikinęs, kad „bendromis pastangomis pavyks duoti naują postūmį dvišaliam politiniam dialogui ir platesnio masto konstruktyviam bendradarbiavimui įvairiose šių dviejų šalių broliškų tautų interesų srityse“, sakoma Kremliaus pranešime.

Anksčiau pirmadienį Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad Maskva tikisi sustiprinti bendradarbiavimą su Bulgarija po R.Radevo išrinkimo prezidentu.

„Šią šalį mes laikome mums labai svarbia, – kalbėjo D. Peskovas žurnalistams. – Tikimės, kad atsiras naujų projektų“.

Opozicijoje esančių socialistų remiamo R. Radevo pergalė privertė atsistatydinti centro dešiniųjų pažiūrų premjerą Boiką Borisovą, kurio remiama kandidatė į prezidentus patyrė triuškinamą pralaimėjimą prorusiškam generolui.

R. Radevas surinko 59,4 proc. balsų ir gerokai aplenkė labiau vakarietiškų pažiūrų buvusią Cecką Cačevą, kuri, negalutiniais pirmadienio duomenimis, gavo tik kiek daugiau kaip 36 procentus.
Kritikai baiminasi, kad netikėta Maskvai palankaus veikėjo pergalė gali lemti Bulgarijos didesnį suartėjimą su Rusiją. Ši tendencija jau kurį laiką stebima Rytų ir Vidurio Europoje, stiprėjant euroskeptiškoms nuotaikoms.

Panašūs rezultatai gauti ir Moldovoje, buvusio sovietinėje respublikoje, įsiterpusioje tarp Ukrainos ir Rumunijos – prorusiškas kandidatas į Moldovos prezidentus Igoris Dodonas laimėjo prieš proeuropietiškąją savo varžovę Maia Sandu.

D. Peskovas pirmadienį sakė, kad „gigantiškų projektų“, tarp jų ir dujotiekio „South Stream“, kuriais rūpinosi Rusija ir Bulgarija, atšaukimas 2014 metais sukėlė Maskvai „didelį apgailestavimą“.

Daugelio milijardų dolerių vertės dujotiekio „South Stream“ projektas numatė Rusijos dujų tiekimą Europa vamzdynu, nutiestu Juodosios jūros dugnu ir per Balkanus.

D. Peskovas perspėjo, kad tikimybė vėl atnaujinti šį projektą yra „minimali“.

Bulgarija ieško naujų projektų, kurie pakeistų žlugusį „South Stream“.

Sausį B. Borisovas jau apibrėžė naujo projekto planą, pagal kurį būtų tiekiamos dujos iš Rusijos į Bulgariją ir kitur Europoje.

Rusiją ir Bulgariją, slaviškas valstybes sieja tvirti istoriniai ir kultūriniai ryšiai, be kita ko, Bulgarija labai priklauso nuo Rusijos gamtinių dujų.