Tarp šių valstybių kol kas galioja trapios paliaubos, smurtui nesiliaujant jau kelis dešimtmečius, nesutarus dėl Kalnų Karabacho priklausymo tai ar kitai valstybei.

Kovos palei nestabilią šių fronto liniją, etniniams Kalnų Karabacho armėnams savo regione atėmus valdžią iš Azerbaidžano per žiaurų karą dešimtojo dešimtmečio pradžioje, vėl įsiplieskė šių metų balandį, žuvo mažiausiai 110 žmonių.

Rusijai tarpininkaujant pasiektos paliaubos po keturias paras trukusių įnirtingų mūšių, bet įtampa tebetvyro, kai abi pusės kaltina viena kitą paliaubų pažeidinėjimu.

V. Putinas Sankt Peterburge susitiko su abiem prezidentais: Armėnijos – Seržu Sarksianu, ir Azerbaidžano – Ilhamu Alijevu; prieš tai jis buvo susitikęs su kiekvienu iš jų atskirai.

„Mūsų požiūris į Karabachą gerai žinomas: mes norime, kad šis reikalas būtų išspręstas tiktai taikiai, – sakė S. Sarksianas V. Putinui. – Deja, tokie konfliktai neišsprendžiami vien vienai pusei panorėjus“.

Į tai I. Alijevas, sėdėdamas šalia V. Putino, atšovė, kad „status quo nepriimtinas“.

„Norint pakeisti status quo, mums reikia, kad būtų nutrauktas Azerbaidžano teritorijos okupacija“, – pabrėžė jis.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pažymėjo, kad derybos bus „sunkios“, ir pridūrė, jog pagrindinis tikslas buvo įsitikinti, jog „karinių veiksmų atnaujinimo nebus“.

Gegužę I. Alijevas ir S. Sargsianas Vienoje susitarė laikytis ugnies nutraukimo ir birželį atnaujinti taikos derybas.