Prancūzijos rezoliucijos projektas buvo pateiktas „akivaizdžiai tikintis mūsų veto, kad būtų paaštrinta padėtis, užsukta antirusiška isterija kontroliuojamose žiniasklaidos priemonėse, apgaudinėjant, iš esmės, savo gyventojus ir savo piliečius“, kalbėjo V. Putinas investuotojų forume „Rusija šaukia“ („Rossija zoviot“).

Jis kaltino Prancūzijos užsienio reikalų ministrą Jeanas-Marcas Ayrault , kad šis nesilaikęs Maskvai duotų pažadų, kai lankėsi Rusijos sostinėje praėjusį ketvirtadienį, ir pasielgęs priešingai – ignoravęs Rusijos siūlymus rezoliucija bei „apkaltinęs Rusiją mirtinomis nuodėmėmis“ dėl Sirijos.

Prancūzija, teikdama JT Saugumo Tarybos rezoliucijos Sirijos klausimu projektą, vetuotą Maskvos, tarnavo Jungtinių Valstijų interesams, mano V. Putinas, nes būtent JAV panaudojanti šią isteriją savo prezidento rinkimų kampanijoje.

„Aš nežinau, ar tai atitinka Europos šalių interesus, ar neatitinka, bet taip tiesiai aptarnauti savo sąjungininkų išorės politikos, ar gal ir vidaus politikos interesus, šiuo atveju – Jungtinių Valstijų; nežinau, ar toks turi būti rimtos politikos ir rimtų valstybių, pretenduojančių laikytis nepriklausomos išorės politikos ir vadintis didžia valstybe vaidmuo?“ – kalbėjo V. Putinas.

A. Merkel ir F. Hollande'as ragina V. Putiną siekti, kad Sirijoje įsigaliotų paliaubos

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Francois Holland'as ragino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną siekti, kad Sirijoje įsigaliotų paliaubos. Tai pranešė šaltiniai Prancūzijos prezidento administracijoje, skelbia naujienų agentūra AFP.

Pokalbio, kuris didžiąja dalimi buvo skirtas aptarti padėtį Ukrainoje, metu F. Olandas „pakartojo savo poziciją, kad būtina, jog Sirijoje skubiai įsigaliotų paliaubos ir šalis gautų humanitarinę pagalbą“, teigė šaltiniai. Jie pridūrė, kad Vokietijos kanclerė „akivaizdžiai palaikė“ tokią Prancūzijos prezidento poziciją.

Rusija dalyvaus derybose dėl Sirijos su JAV ir įtakingomis regiono šalimis

Rusija trečiadienį pareiškė dalyvausianti ateinantį savaitgalį derybose dėl padėties Sirijoje su Jungtinėmis Valstijomis ir pagrindinėmis to regiono šalimis; šis susitikimas bus pirmas nuo tada, kai Vašingtonas įšaldė dvišales derybas paliaubų klausimu.

„Susitarus Rusijos užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui ir JAV valstybės sekretoriui Johnui Kerry, spalio 15 dieną Lozanoje susitiks Rusijos ir JAV taip pat kai kurių pagrindinių regiono valstybių užsienio politikos tarnybų vadovai aptarti galimus papildomus veiksmus, siekiant sukurti sąlygas Sirijos krizei sureguliuoti“, – pranešė trečiadienį Rusijos URM.

JAV: Londone įvyks tarptautinis susitikimas dėl padėties Sirijoje

Praėjus vos dienai po planuojamo susitikimo Lozanoje, sekmadienį Londone įvyks dar vienos tarptautinės derybos dėl padėties Sirijoje. Trečiadienį tai pranešė JAV valstybės departamentas, skelbia naujienų agentūra AFP.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ketina dalyvauti abiejuose susitikimuose, kur aptars "daugiašalį požiūrį į tai, kaip užbaigti Sirijos krizę. Bus aptariamas ir tvarus smurto veiksmų nutraukimas bei humanitarinės pagalbos tiekimo atnaujinimas", sakė jo atstovas spaudai Johnas Kirby.

Šeštadienį Lozanoje J. Kerry susitiks su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu bei "regiono lyderiais", o sekmadienį Londone, tikėtina, jis turėtų kalbėtis su kolegomis iš Europos šalių.

S. Lavrovas sakė, kad Lozanoje vyksiančiose derybose taip pat turėtų dalyvauti Turkija, Saudo Arabija ir galbūt Kataras.

Susitikimai įvyks Sirijoje vykstant bene žiauriausiems iki šiol ten matytiems smurto proveržiams.

JT: Z. Raadas al Huseinas nepalaiko Sirijos opozicijos plano apeiti Rusijos veto

Aukščiausias Jungtinių Tautų (JT) žmogaus teisių pareigūnas trečiadienį pakartojo raginimą susilpninti didžiųjų JT šalių veto galias tais atvejais, kai kalbama apie rimtus karo nusikaltimus, tačiau neišreiškė palaikymo Sirijos opozicijos viltims dėl rytų Alepo bombardavimo prieš Rusiją imtis itin griežtų veiksmų, praneša „Reuters“.

Pastarąsias dvi savaites, remdami Sirijos vyriausybės pajėgas, Rusijos karo lėktuvai bombardavo sukilėlių valdomą rytinę Alepo dalį. JT praneša, kad antskrydžiai smogė ir ligoninėms, o iš viso buvo pražudyta per 400 gyvybių.

JT vyriausiasis žmogaus teisių komisaras Zeidas Raadas al Husseinas praėjusią savaitę sakė, kad siekiant išspręsti Sirijos konfliktą ir norint, kad šiai šaliai būtų taikoma Tarptautinio baudžiamojo teismo jurisdikcija, Saugumo Tarybos narių veto teisė turėtų būti apribota.

Šį siūlymą jau parėmė Prancūzija ir Didžioji Britanija, trečiadienį Ženevoje sakė Z. Raadas al Husseinas ir pridūrė: „Tikimės, kad JAV, Rusija ir Kinija pasielgs taip pat“.

Tačiau panašu, kad jis nepalaiko siūlymo, kad Saugumo Tarybai nepriklausančios Generalinės Asamblėjos narės susivienytų ir įsikištų į 15 narių turinčios Saugumo Tarybos veiklą. Tai padaryti jos turi teisę pagal 337 JT rezoliuciją „Susivienijame dėl taikos“ („Uniting for Peace“).

Nacionalinė Sirijos opozicinių jėgų koalicija antradienį paskelbė, kad jos viceprezidentas Abdulas Ahadas Steifo juos palaikančių šalių prašys imtis veiksmų pagal jau minėtąją rezoliuciją. Ji nurodo, kad Generalinė Asamblėja gali įsikišti, jei tarp veto teisę turinčių šalių kilę nesutarimai joms trukdo pasaulyje užtikrinti taiką.

Tačiau vyriausiasis žmogaus teisių komisaras teigė, kad vis dar tikisi, jog tais atvejais, kai akivaizdžiai ir šiurkščiai yra pažeidžiama tarptautinė teisė, nuolatinės Tarybos narės savanoriškai nustos naudotis savo veto teise.