„Pagal kontržvalgybos liniją atskleista 80 kadrinių užsienio specialiųjų tarnybų darbuotojų veikla, išaiškinta daugiau kaip 350 jų agentų ir asmenų, įtariamų neteisėta veikla“, - naujienų agentūra TASS citavo V. Putino pareiškimą iš susitikimo su specialiosios tarnybos karininkais, kurie buvo paaukštinti pareigose.

Per kokį laikotarpį tai buvo padaryta, prezidentas nepatikslino ir nenurodė jokių kitų detalių, rašo newsru.com. Tačiau manoma, kad jis kalbėjo apie praėjusius metus. V. Putinas pridūrė, kad „reikėtų ir toliau kvalifikuotai ir ryžtingai dirbti, demaskuojant užsienio agentų veiklą šalies teritorijoje“.

Vasario mėnesį per FST kolegijos posėdį V. Putinas sakė, kad 2015 metais specialiųjų tarnybų pareigūnai išaiškino daugiau kaip 400 užsienio žvalgybos kadrinių darbuotojų ir agentų veiklą. 23 iš jų buvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Tuomet prezidentas taip pat sakė turįs duomenų, kad nedraugiškos jėgos ruošiasi kištis į rudeninius rinkimus Rusijoje.

Pastaraisiais metais Rusiją tiesiog užplūdo „šnipinėjimo bylų“ prieš Rusijos ir užsienio valstybių piliečius banga. 2015 metais žurnalistai ir visuomenė sužinojo apie daugiau kaip 20 tokių bylų atsakovų, kurie vėliau buvo nuteisti.

Žmogaus teisių aktyvistai netgi išleido atmintinę su patarimais, kaip bendrauti su teisėsaugos atstovais, kad nesukeltum įtarimų, jog esi „tėvynės išdavikas“.

Vienas paskutinių asmenų, nuteistų dėl šnipinėjimo, yra Lietuvos ir Rusijos pilietybes turintis Rusijos karinio jūrų laivyno atsargos karininkas Jevgenijus Mataitis. Jis buvo pripažintas kaltu dėl valstybės išdavimo šnipinėjant Lietuvos karinei žvalgybai ir buvo nuteistas kalėti 13 metų griežto režimo kolonijoje.