Rusijos prezidentas sako, jog „jokios karinės grėsmės, grėsmės suverenitetui ir šalies teritoriniam vientisumui šiandien nėra“. Tokią mintį jis išsakė per Rusijos saugumo tarybos posėdį.

„To garantija – strateginių jėgų pasaulyje balansas“, - teigia Rusijos prezidentas. V. Putinas patikino, jog Rusija „griežtai paiso tarptautinės teisės normų ir laikosi įsipareigojimų partneriams“.

V. Putinas mano, jog „ ir kitos šalys paisys nacionalinių Rusijos interesų, o nesutarimus keliantys klausimai bus sprendžiami teisiniais būdais“.

Rusijos prezidentas pažymėjo, jog asmeninių tikslų siekianti nepriklausoma valstybė „naudoja konkurencinės kovos tarptautinėje arenoje mechanizmus“.

Vladimiras Putinas
„Tai galioja tiek ekonomikos, tiek politikos sferai“, - teigia Rusijos prezidentas.

V. Putinas iškėlė užduotį: „Mes privalome adekvačiai reaguoti į tokius potencialius pavojus. Svarbiausia – dirbti sistemingai, spręsti problemas, kurios gali sukurti grėsmių mūsų šalies vienybei ir gyventojams“.

V. Putinas įsitikinęs, jog rusai niekada neleis šalyje atgimti „gėlių revoliucijų“ mechanizmams – tokios technologijos Rusijoje nesuveiks.

Priminsime, jog 2014 metais Rusija pažeidė Ukrainos teritorinį vientisumą ir prisijungė Krymą, prieš Ukrainą pradėjo karinę agresiją. Maskva ginklais ir pinigais aprūpina Ukrainos Rytuose veikiančius separatistus, iš Rusijos teritorijos „Grad“ sistemomis pašaudo Ukrainos teritoriją ir reguliariai pažeidinėja Ukrainos oro erdvę ir valstybinę sieną.

„Konstitucijos pagrindų apsauga“

Rusijos prezidentas pažadėjo paisyti Konstitucijos normų ir paragino tobulinti šalies valdžios sistemą.

Viena iš pagrindinių užduočių valstybei prezidentas įvardijo „Konstitucijos pagrindų apsaugą“.

„Visoje Rusijos teritorijoje privalo būti užtikrintas Konstitucijos normų paisymas, ekonominės ir teisinės sferų vienybė“, - teigia V. Putinas.

V. Putinas ypatingai pabrėžė, jog „Konstitucijoje apibrėžti federaliniai standartai yra neliečiami, ir niekas neturi teisės pažeidinėti įstatymų ir riboti žmonių teisių“.

„Labai svarbu, kad visi rusai, nepriklausomai nuo gyvenamosios vietos, turėtų lygias teises ir lygias galimybes“, - įsitikinęs prezidentas, kuris pridūrė, jog tai – demokratijos visuomenėje pagrindas.

„Būtina griežtai laikytis Konstitucijoje įvardytų principų ir tam sukurti efektyvią valstybinės valdžios sistemą, stengtis, kad visi jos elementai dirbtų kaip vieninga sistema“, - pareikalavo V. Putinas. Anot prezidento, siekiant šio tikslo, būtina stiprinti vietos valdžią.

„Adekvačiai“ reaguos į NATO infrastruktūros plėtrą

Maskva turi adekvačiai ir proporcingai reaguoti į NATO plėtrą ir šio aljanso karinės infrastruktūros artėjimą prie Rusijos sienų, antradienį pareiškė Rusijos prezidentas.

„Turime adekvačiai ir proporcingai reaguoti į NATO karinės infrastruktūros artėjimą prie mūsų sienų“, – šalies vadovas sakė per Rusijos saugumo tarybos posėdį.

V.Putinas pridūrė, kad Maskva „nepaliks be dėmesio globalios priešraketinės gynybos (PRG) plėtros ir nebranduolinių strateginių ginklų atsargų didinimo“.

„Mums dažnai sako, kad PRG sistema yra gynybinė. Nieko panašaus. Tai puolamoji sistema – dalis JAV puolamosios gynybinės sistemos, perkelta į periferiją, – pareiškė jis. – Kad ir ką mums kalbėtų, gerai matome, kas vyksta iš tikrųjų.“

Stiprins pajėgas Kryme

Rusija stiprins savo gynybos pajėgumus, taip pat aneksuotame Krymo pusiasalyje, reaguodama į suaktyvėjusią NATO veiklą prie šalies sienų, pareiškė V. Putinas.

„NATO pajėgų telkimas Rytų Europos valstybėse demonstratyviai stiprinamas, įskaitant Baltijos ir Juodosios jūros akvatorijas. Didėja operatyvinės ir kovinės parengties mastas bei intensyvumas“, – V.Putinas sakė per Rusijos saugumo tarybos posėdį.

„Dėl to būtina visiškai ir laiku vykdyti visas suplanuotas priemones, turinčias sustiprinti gynybos pajėgumus, taip pat Kryme ir Sevastopolyje, kur mums faktiškai tenka iš naujo atkurti karinę infrastruktūrą“, – pridūrė jis.