V.Putinas, palaikantis glaudžius ryšius su Rusijos Ortodoksų Bažnyčios patriarchu Kirilu, pastaraisiais metais perėjo prie pastebimai konservatyvesnės politikos, dėl kurios kritikai skundžiasi, kad valstybės ir Bažnyčios skiriamoji linija vis labiau blunka.

Per ketvirtadienį surengtą susitikimą su Maskvos meru Sergejumi Sobianinu ir aukšto rango Kremliaus administracijos pareigūnais V.Putinas sakė, kad pagal jo planą reikėtų nugriauti dabartinį administracinį pastatą ir atkurti komplekso „istorinę išvaizdą“.

Prezidentas neužsiminė, kiek galėtų kainuoti toks projektas.

Rusijos ekonomika šiuo metu balansuoja ant recesijos ribos, o jos galimybė naudotis užsienio kapitalo ištekliais sumažės, Vakarų šalims paskelbus sankcijas dėl Maskvos vaidmens Ukrainos krizėje.

Rusijos sostinės simboliu tapusioje Kremliaus tvirtovėje, užimančioje 28 hektarus, įsikūręs prezidento biuras ir jo administracija. Per savo šešių šimtmečių istoriją Kremlius patyrė daug antpuolių ir tapo Rusijos galybės tvarumo simboliu.

„Iškelta tokia idėja – nerenovuoti to naujadaro (administracinio pastato), o priešingai – atkurti tos vietos istorinį vaizdą su dviem vienuolynais ir cerkve“, – sakė V.Putinas

Pasak prezidento, šis planas priklauso nuo Rusijos visuomenės ir Jungtinių Tautų (JT) Švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) palaikymo, nes Kremlius, pastatytas XIV–XVII a., yra UNESCO pasaulio paveldo objektas.

Minėti vienuolynai ir cerkvė buvo nugriauti 1929–1930 metais, religijos persekiojimo ir komunistinio diktatoriaus Josifo Stalino valdymo laikais, siekiant padaryti vietos administraciniam pastatui, kuris renovuojamas nuo 2011 metais.

„Iš karto noriu pasakyti, kad nieko nereikalauju – tai (tik) idėja, pasiūlymas“, – pareiškė V.Putinas, kurio populiarumas po kovą Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos perkopė 80 proc. ribą.

„Šį klausimą reikia aptarti su Maskvos architektų bendruomene, suderinti su UNESCO“, – pridūrė jis.