Ši operacija vyksta tuo metu, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas suintensyvino pastangas sutriuškinti islamistus sukilėlius Dagestane – respublikoje, esančioje Kaukazo kalnų papėdėje į rytuose nuo 2014-ųjų žiemos olimpiados sostinės Sočio.

Panašu, kad vadovaujant V.Putinui, institucijos atsisakė pastangų dialogu spręsti konfliktą su griežtosios linijos islamo sekėjais salafitais, kurie sudaro kovotojų daugumą.

Kritikai sako, kad naujoji griežta politika tik kursto pasipiktinimą, kuris pasireiškia kovotojų atakomis tame regione. Spalio 21-ąją viena mirtinininkė – kaip įtariama, kilusi iš Dagestano – susisprogdino autobuse Volgogrado didmiestyje, esančiame į šiaurę nuo Sočio, o per tą ataką žuvo šeši žmonės.

Neramumai pareikalauja aukų ir tarp tos Šiaurės Kaukazo respublikos gyventojų. 35 metų Albina Magomedova, išpažįstanti salafizmą, šį mėnesį paliko savo namus Dagestano sostinėje Machačkaloje ir išvyko į Turkiją.
Jos tėvas dingo, kai buvo pagrobtas ginkluotų užpuolikų, vyras – pasiųstas į kalėjimą, o svainis kovotojas, siejamas su mirtininkių sprogdintojų išpuoliais Maskvos metropolitene 2010 metais – nukautas saugumo pajėgų, sakė A.Magomedova.

Apsupta kitų hidžabus dėvinčių moterų savo namuose prieš išvykdama iš šalies, A.Magomedova sakė naujienų agentūrai „Reuters“: „Dievas neleidžia mums imtis ginklų. Jeigu leistų, mes tai padarytume.“

Kai kurios kitos moterys, besivaišinančios saldumynais ir arbata, nesutiko su šia pozicija, sakydamas, kad islamas leidžia moterims keršyti.

Aštuonios moterys, su kuriomis bendravo „Reuters“ žurnalistai, sakė, kad iš jų buvo pareikalauta duoti seilių mėginių, kurie būtų naudojami palaikų atpažinimui, jeigu kuri nors jų susisprogdintų. Vietos gyventojai sakė, kad DNR tyrimai buvo dalis reido, surengto po gegužę vienos mirtininkės įvykdyto sproginimo Machačkaloje.

Maždaug 49 mirtininkės sprogdintojos, pramintos „juodosiomis našlėmis“, įvykdė atakas Rusijoje per pastaruosius 13 metų, rašo šiuos neramumus stebintis tinklalapis „Kavkazkij uzel“.

Daugelis medresių – musulmonų religinių mokyklų – ir salafitų vadovaujamų labdaros institucijų buvo uždarytos. Dalis šios bendruomenės narių pabėgo į užsienį, o kiti imasi ginklų, sako salafitų lyderiai.

„Iki olimpiados svarbiausias dalykas mūsų įvaizdžiui – užtikrinti ramią ir normalią padėtį Dagestane“, – sakė respublikos aukščiausiojo ministro pavaduotojas Ramazanas Džafarovas.

Rusijos islamistų sukilėlių aukščiausiasis lyderis Doku Umarovas liepą paragino kovotojus panaudoti „maksimalią jėgą“, siekiant sužlugdyti olimpiadą.

Dagestanas, kuris yra Rusijos įpiečiausia respublika, islamą priėmė po arabų invazijos VII amžiuje, o dauguma iš 2,9 mln. šio regiono gyventojų yra musulmonai. Pastaraisiais metais vis daugiau jų tapdavo salafitais, veikiami dvasininkų, studijavusių teologiją Vidurio Rytų šalyse. Kai kurie prisidėjo prie islamistų sukilimo, kuris išsivystė iš separatistinių karų kaimyninėje Čečėnijoje.