Slovėnija išlaikė draugiškus santykius su Rusija, nors ir prisijungė prie ES sankcijų prieš Rusiją. JAV ir 28 ES valstybės narės įvedė Rusijai ekonomines sankcijas pastarajai 2014 metais aneksavus Krymo pusiasalį ir Rytų Ukrainoje remiant separatistus. Sankcijos užkirto kelią Rusijai į pasaulines finansų rinkas ir uždraudė pagrindinių technologijų pergabenimą. Savo ruožtu Rusija uždraudė daugelio produktų iš Vakarų importą, stipriai pakenkdama daugeliui ES narių, tarp jų ir Slovėnijai.

Taip pat padidėjo įtampa su NATO dėl didesnio Rusijos kariuomenės aktyvumo Rytų Europoje ir NATO pajėgų stiprinimo regione.

Slovėnijos prezidentas Borisas Pahoras Rusijos agentūrai TASS teigė, kad V. Putino vizitas yra skirtas pasitikėjimo ir dialogo kūrimui. Viešėdamas Slovėnijoje V. Putinas dalyvaus Pirmojo pasaulinio karo minėjimo renginyje. V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas teigė, kad vizito metu bus kalbama apie „dvišalius klausimus ir verslo ryšius“.

Planuojamas Rusijos prezidento vizitas supykdė Slovėnijoje gyvenančius ukrainiečius. Kijevo ambasadoriaus Slovėnijai Michailas Brodovičius V. Putino vizitą suvokia kaip neigiamą. „Minėjimo renginiai yra tik pretekstas V. Putinui, norinčiam pademonstruoti, kad ES ir NATO nare esanti šalis normaliai priimą Rusijos lyderį“, – savo tinklalapyje rašė ambasadorius.