Jis pasirūpins, kad būtų sprendžiami visi klausimai, pareiškė V. Putinas televizijos transliuotame susitikime su autonominės Tatarstano Respublikos prezidentu Rustamu Minichanovu, kai šis grįžo iš Krymo. Kartu jis pažadėjo investicijas į "socialinę infrastruktūrą" Krymo totoriams, pavyzdžiui, mokyklas ir vaikų darželius.

Kryme gyvena 300 000 totorių, jie sudaro 12 proc. pusiasalio gyventojų. Valdant Stalinui, Krymo totoriai buvo persekiojami ir prievarta iškeldinami kaip "nacių kolaborantai". Tik žlugus Sovietų Sąjungai, jiems leista grįžti į gimtinę, čia jie iki šiol laukia reabilitacijos, o kartu ir kompensacijos.

Krymo totoriai dėl istorinės patirties atmeta pusiasalio prijungimą prie Rusijos Federacijos.

Totoriai rengiasi referendumui ir M. Džemiliovo sugrįžimui

Krymo totorių Medžliso pirmininkas Refatas Čiubarovas teigia, jog 2014 metų balandžio 14 dieną planuojamas eilinis suvažiavimas, kurio metu greičiausiai bus sprendžiamas Krymo totorių referendumo dėl jų vaidmens Krymo ateityje klausimas, skelbia rus.newsru.ua.

„Neatmetu galimybės, jog sesijos metu bus sudėti paskutiniai taškai dėl referendumo ir jame ketinamo pateikti klausimo formuluotės“, - pareiškė R. Čiubarovas.

Anot Medžliso pirmininko, klausimą dėl referendumo galima išspręsti, jeigu tik bus rasta pakankamai reikiamų pavyzdžių tarptautinėje praktikoje, taip pat tikimasi sulaukti ir tarptautinių organizacijų pagalbos. Politikas pridūrė, jog Medžlisas sudarė specialią grupę, kuriai paskirta užduotis išnagrinėti visus su vienos etninės grupės viduje planuojamo referendumo susijusius aspektus.
„Dabar mes ieškome tarptautinių precedentų, prašome tarptautinių organizacijų, galinčių mums padėti, paramos. Pirmiausiai kalbu apie organizacijas, kurios užsiima konfliktų prevencija, pavyzdžiui, Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija bei JT Vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuras“, - pareiškė R. Čiubarovas.

Politikas taip pat pažymėjo, jog sesijos metu bus sprendžiami ir klausimai, susiję su planuojamais Medžliso žingsniais Kryme.

Medžliso vadovas sako, jog pasistengs padaryti viską, jog sesijoje galėtų dalyvauti ir Krymo totorių lyderis, Ukrainos liaudies deputatas Mustafa Džemiliovas. Kovo 22 dieną paaiškėjo, jog rusiškoji Krymo valdžia M. Džemiliovą pusiasalyje paskelbė nepageidaujamu asmeniu. Kovo 24 dieną jis pareiškė, jog Krymo totoriai pasirengę surengti savą referendumą dėl Krymo ateities.
„Krymo totoriams bus surengtas atskiras referendumas“, - savo nuomonę dėl kovo 16 dieną vykusio referendumo Kryme išsakė M. Džemiliovas.