Būtina paminėti, kad tai pirmas kartas, kai Rusijos lyderis pripažino, jog rinkimų metu vykdyta kenkėjiška veikla interneto erdvėje galėjo būti iniciuota iš jo vadovaujamos šalies, rašo CNN.

Atsakydamas į Sankt Peterburgo ekonomikos forume reporterių pateiktus klausimus, V. Putinas prilygino programišius menininkams, galintiems veikti Rusijos labui, jei iškiltų grėsmė tėvynės interesams.

„[Menininkai] gali veikti gimtosios šalies labui. Jie gali atsibusti gerai nusiteikę ir ką nors nupiešti. Tą patį galima pasakyti ir apie programišius. Atsikėlę jie gali perskaityti kokią nors nuomonę apie santykius tarp valstybių. Būdami patriotais jie gali elgtis taip, kaip, jų manymu, teisinga, – kovoti prieš tuos, kurie žodžiais dergia Rusiją“, – sakė V. Putinas.

V. Putinas: Nesistengėme sutrikdyti JAV rinkimų

Rusija eilinį karta paneigė tvirtinimus apie prisidėjimą prie lapkritį vykusių JAV prezidento rinkimų sutrikdymo.

Kovo mėnesį, tiesiai šviesiai paklaustas, ar Rusija kišosi į rinkimų procesą, V. Putinas pasakė: „Atidžiai klausykite. Ne.“ Tokius tvirtinimus jis pavadino fiktyviais ir apgaulingais bei prilygino juos provokacijai ir melui.

Ketvirtadienį V. Putinas dar kartą patvirtino, kad Rusijos vyriausybė su programišių veikla neturi nieko bendro, be to, užsiminė, kad bet kurioje vietoje esantys programišiai gali padaryti taip, jog atrodytų, kad veikia iš kurios nors konkrečios valstybės.

„Svarbiausia, kad tokie veiksmai tikrai neatliekami vyriausybės lygiu, – sakė V. Putinas, – be to, galiu spėti, kad kas nors tyčia pasielgė taip, kad atrodytų, jog šių išpuolių virtinė tikrai inicijuota iš Rusijos.

Naudojantis šiuolaikinėmis technologijomis tai padaryti labai paprasta.“
Rusijos prezidentas samprotavo ir apie tai, kad jei programišiai ir kišosi, vargu ar jų veikla galėjo iš esmės pakeisti užsienio šalies rinkimų rezultatus.

„Joks programišius negali turėti tokios įtakos bet kurios šalies rinkimų kampanijai, nesvarbu, ar ta šalis būtų Europoje, Azijoje, ar Amerikoje. Esu tuo įsitikinęs. Neįmanoma paveikti rinkėjų, visos visuomenės sąmonės“, – kalbėjo V. Putinas.