Dabar Maskva kontroliuoja atskilusią nuo šios valstybės teritoriją – vadinamąją Padniestrę. Jei ignoruosime tai, kas vyksta Moldovoje, Rusija gali pradėti regione eilinį jėgos žaidimą.

Šią savaitę sukanka 10 metų nuo tada, kai Padniestrės prokremliškas režimas surengė suklastotą referendumą, kuriame 97,2 proc. gyventojų pareikalavo prisijungimo prie Rusijos. Šios datos proga Padniestrės „prezidentas“ (kurio oficialiai nėra pripažinusi net Maskva) Jevgenijus Ševčiukas išleido įsaką, kuriame prašo Rusijos visiškos aneksijos. Jis taip pat pranešė apie įsteigiamą komitetą, kuris turės suderinti Padniestrės įstatymus su atitinkamais Rusijos įstatymais, ir pareikalavo, kad darbo planas būtų parengtas iki lapkričio.

Padniestrė – teritorija rytiniame Dniestro upės krante, iš čia ir kilo jos pavadinimas. Ji priklauso Moldovai, tačiau po to, kai 1991 m. Moldova paskelbė nepriklausomybę nuo žlungančios Sovietų Sąjungos, ji virto prorusiška nepripažinta valstybe. Po dvejų metų Moldovos bandymas susigrąžinti kontrolę nedavė rezultato po Rusijos įsikišimo.

Kol kas ponas V. Putinas nereagavo į įsaką, tačiau menkai tikėtina, kad J. Ševčiukas galėjo jį išleisti be Kremliaus leidimo. Rusijos žiniasklaida entuziastingai sutiko žinią apie aneksiją. Entuziastingai reagavo ir su Kremliumi susiję ideologai, manantys, kad visi Europos regionai, kuriuose yra rusakalbių gyventojų, turi priklausyti Rusijai.

Maždaug trečdalis Padniestrės gyventojų, apie 500 000 žmonių, yra etniniai rusai.

Maskva kaltina Moldovą ir kaimyninę Ukrainą tuo, kad jos spaudžia Padniestrę. Ir nors Ukraina iš tiesų ne itin mėgsta prorusiškai nusiteikusius Padniestrės separatistus, Kijevo valdžia nevykdo sisteminės teritorijos blokados. Net po neteisėtos Krymo aneksijos ir Rusijos agresijos Rytų Ukrainoje jie apsiribojo tik karinio bendradarbiavimo įšaldymu.

Įsako dėl politinio teatro aneksijos fone V. Putinas pradėjo demonstruoti Padniestėje karinius raumenis. Rugpjūtį Maskva surengė ten tankų mokymus. 2015 m. balandį mokymuose Padniestrėje dalyvavo 400 rusų kareivių, priklausančių maždaug 1 000 karių kontingentui, kurį Maskva laiko šioje teritorijoje, nors buvo žadėjusi iki 2002 m. išvesti visus karius.

Mokymai ir J. Ševčiuko įsakas dėl aneksijos rodo, kad dabar V. Putinas tikrina Vakarų reakciją į galima kitą savo žingsnį. Būtent todėl JAV ir Europos lyderiai turi aiškiai parodyti, kad bet kokie Rusijos bandymai pereiti prie nuolatinės Padniestrės okupacijos bus laikomi neteisėtu Moldovos suvereniteto pažeidimu, todėl prieš Maskvą bus imtasi sankcijų.