„Bet kokie mėginimai nuslėpti įvykius ir juos iškraipyti, taip pat perrašyti istoriją, yra nepriimtini ir amoralūs“, - pareiškė jis Žydų muziejuje Maskvoje surengtame metinių paminėjime, praneša agentūra AFP.

Praėjusią savaitę Lenkijos užsienio reikalų ministras Grzegorzas Schetyna sukėlė sąmyšį pareiškęs, kad Aušvicą išvadavo „ukrainiečiai“.

Rusijos užsienio reikalų ministerija Maskvoje tada apkaltino Lenkiją „antirusiška isterija“ ir „tyčiojimusi iš istorijos“. Ukrainos krizėje Lenkija yra viena griežčiausių Rusijos vadovybės kritikių.

V. Putinas nevyko paminėti metinių į Aušvicą Lenkijoje. Kremliaus teigimu, priešingai nei prieš dešimtmetį, Rusijos prezidentas šį kartą nebuvo kviestas kaip garbės svečias. Lenkija pabrėžė, kad kvietimų neišsiuntinėjo niekam.

Savo kalboje antradienį V, Putinas reikalavo grįžti prie tarptautinio bendradarbiavimo. Kartu jis įspėjo dėl pavojingo siekio „viešpatauti pasaulyje“. Šis pavojus „visa jėga atsiskleidžia Rytų Ukrainoje, kur šaltakraujiškai šaudomi civiliai“, - kalbėjo Kremliaus vadovas.

Praėjus 70 metų po Aušvico koncentracijos stovyklos išlaisvinimo V. Putinas gynė didelį žydų tautos indėlį kovoje su fašizmu. Pusė milijono žydų kovojo Raudonojoje armijoje ir beveik 200 000 žuvo. V. Putinas su vyriausiuoju Rusijos rabinu Bereliu Lazaru uždegė juodas žvakes. Iškilmėse Maskvoje dalyvavo ir veteranai bei dvasininkai.