Ekspertai pabrėžia, kad vienu iš Nacionalinės gvardijos tikslų gali tapti protestų malšinimas artėjant parlamentiniams ir prezidentiniams rinkimams.

Pagal vieną iš versijų Nacionalinė gvardija steigiama dabartiniam režimui ir asmeniškai V. Putinui apsaugoti. Pranešama, kad įstatymų projektai dėl Nacionalinės gvardijos ir būtini teisės aktų pakeitimai jau pateikti Dūmai.

Dokumente įvardijama Nacionalinės gvardijos kovotojų teisė šaudyti be įspėjimo, jei „iškyla pavojus kitų gyventojų ar paties kovotojo gyvybei ar sveikatai“.

Įstatymo projekto tekstas skelbiamas Rusijos Dūmos internetinėje svetainėje. 16 straipsnyje nurodomi atvejai, kai Nacionalinės gvardijos kovotojas turi teisę panaudoti fizinę jėgą, specialiąsias priemones, šaunamuosius ginklus, ir jų panaudojimo tvarka.

Viename iš punktų įvardijama karių teisė šaudyti be įspėjimo.

„Nacionalinės gvardijos karys turi teisę neįspėti apie ketinimus panaudoti fizinę jėgą, specialiąsias priemones ar šaunamuosius ginklus, jei įspėjimas apie ketinimus kelia tiesioginį pavojų piliečio ar Nacionalinės gvardijos kovotojo gyvybei ar sveikatai arba reikštų rimtus padarinius“, – teigiama įstatymo projekto tekste.

Rusijos prezidento V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas kalbėdamasis su RBK akcentavo, kad Nacionalinė gvardija bus tiesiogiai pavaldi V. Putinui, rašo newsru.com.

Kremliaus atstovo teigimu, kol kas sudėtinga pasakyti, ar dėl Nacionalinės gvardijos steigimo keisis kitų tarnybų darbas. „Užtikrintai galima pasakyti, kad tikrai prireiks įstatyminės ir normatyvinės bazės pakeitimų, reikės tam tikrų įstatymų pakeitimų, kalbu ne apie vieną ar du įstatymus“, - pabrėžė D. Peskovas.

Prieš dieną D. Peskovas naujienų agentūrai ITAR-TASS teigė, kad Nacionalinė gvardija turbūt dalyvaus užkertant kelią masinėms nesankcionuotoms akcijoms.

Vladimiras Putinas

„Užkertant kelią neteisėtoms akcijoms, kaip galima įtarti, žinoma, ji dalyvaus“, - sakė D. Peskovas.

Jis priminė, kad V. Putino įsako dėl Nacionalinės gvardijos tekste įvardijamas bendradarbiavimas su Vidaus reikalų ministerija užtikrinant viešąją tvarką.

Ekspertai ir politikai sutinka, kad valdžia steigia galingą kovinį dalinį su rimtomis funkcijomis, tačiau kol kas nėra vieningo atsakymo, kaip tiksliai bus naudojama Nacionalinė gvardija.

Dūmoje dėl Nacionalinės gvardijos nerimą išreiškė tik komunistai.
Dūmos deputatas komunistų partijos atstovas Vladimiras Rodinas pabrėžė, kad pastaruoju metu jis vis dažniau pastebi susidūrimus tarp fizinių asmenų, kovojančių už savo teises, ir policininkų.

„Ar žmonės pasidarė blogesni, ar jie tiesiog nebegali kentėti?“ – piktinosi jis.

V. Rudinas mano, kad teisėsaugininkai įtikino V. Putiną dėl būtinybės steigti visavertį kovinį dalinį. „Šis kelias pavojingas, jėga piliečių pasitikėjimo nesusigrąžinsi“, – įsitikinęs jis.

Nesisteminės opozicijos atstovai mano, kad Nacionalinės gvardijos atsiradimas faktiškai reiškia visavertės kariuomenės steigimą, kuri yra būtina dabartiniam režimui ir asmeniškai V. Putinui saugoti.

„Prieš metus V. Putinas pradėjo stiprinti Vidaus reikalų ministeriją, o Nacionalinė gvardija taps pereinamąja struktūra“, - situaciją aiškino „Parnas“ partijos pirmininkas Michailas Kasjanovas.

Vis dėlto D. Peskovas, komentuodamas naujų struktūrų Vidaus reikalų ministerijos pagrindu sukūrimą, nesutiko su prielaida, kad V. Putinas išgyvena pasitikėjimo jėgos struktūromis krizę. Taip pat D. Peskovas atmetė įtarimus, kad nauja konfigūracija gali būti susijusi su rinkimų periodu.

Dar ekspertai atkreipė dėmesį į tai, kad Nacionalinės gvardijos steigimo galimybė buvo aptariama Rusijos valdžioje ir anksčiau. Politologas Jevgenijus Minčenka papasakojo, kad šis projektas egzistuoja jau ketverius metus.

Iš pradžių manyta, kad visų pirma Nacionalinei gvardijai bus nurodoma vykdyti apsaugines funkcijas: malšinti sukilimus, užkirsti kelią ir likviduoti masinius neramumus.

Dėl šios priežasties prognozuota, kad šioms pajėgoms vadovaus V. Putino apsaugos vadovas. Vis dėlto vėliau Nacionalinės gvardijos funkcijos išsiplėtė, o tai, anot eksperto, reiškia rimtą buvusio V. Putino apsaugos vadovo Viktoro Zolotovo, kuris skirtas vadovauti naujajai struktūrai, pergalę.

Tenka pripažinti, kad Nacionalinės gvardijos idėja tikrai nėra nauja. Apie tokio dalinio atsiradimą kalbėta dar dešimtajame dešimtmetyje. Borisas Jelcinas de facto anonsavo pretoriečių atsiradimą, kurie turėjo saugoti konstitucinę tvarką ir demokratines vertybes.

Tiesa, tada siūlytas kitoks pavadinimas – Rusijos gvardija. Šios struktūros formavimas pradėtas 1991 m., tačiau nutrauktas dėl gvardiečių kuratoriaus pasitraukimo į opoziciją.

DELFI primena, kad V. Putinas antradienį paskelbė, kad kuriama nacionalinė gvardija kovai su terorizmu ir organizuotu nusikalstamumu.

Pasak politologų, taip galbūt norima nukreipti dėmesį nuo ekonominių šalies problemų.

Per televiziją transliuotame susitikime su vidaus reikalų ministru Vladimiru Kolokolcevu ir kitais saugumo pareigūnais V.Putinas pasakė, kad naujosios pajėgos kuriamos VRM Vidaus kariuomenės pagrindu.

„Sprendimas priimtas, mes kuriame naują federalinį vykdomosios valdžios organą VRM vidaus kariuomenės pagrindu; mes kuriame Nacionalinę gvardiją kovai su terorizmu, organizuotu nusikalstamumu, ir kuri glaudžiai kontaktuodama su VRM toliau vykdys tas funkcijas, kurias vykdė OMON, riaušių policijos, greitojo reagavimo ir kt. padaliniai“, – sakė V.Putinas.

Kremliaus valdovas nenurodė kiek bus tų gvardiečių

Politologai pažymi, kad šitaip Kremlius siekia sustiprinti savo saugumo aparatą, nes dėl ekonominės krizės baiminamasi galinčių kilti neramumų.

„Ekonominė krizė tęsiasi ir gali sukelti socialinę krizę“, – sakė Konstantinas Kalačevas, vadovaujantis Politinei ekspertų grupei Maskvoje.

„Vadinasi, saugumo pajėgas reikia stiprinti ir rengtis blogiausiam“, – pridūrė jis.

V.Putinas pasirašė įsaką, kuriuo Nacionalinei gvardijai vadovauti skiriamas Viktoras Zolotovas, lig šiol vadovavęs Vidaus kariuomenei.

„Skirti Zolotovą Viktorą Vasiljevičių Federalinės tarnybos kariuomenės Nacionalinės gvardijos direktoriumi – Rusijos Federacijos Nacionalinės gvardijos kariuomenių vyriausiuoju vadu, atleidžiant nuo dabartinių pareigų“, – sakoma Kremliaus paskelbtame V.Putino įsake.