„Tokioje šalyje kaip Latvija (gyventojų) mažėja, net katastrofiškai, kažkur vidutiniškai, man rodos, apie 40 proc. prarasta gyventojų šioje šalyje per pastaruosius kelerius metus“, – sakė V.Putinas susitikęs su Rusijos karo istorijos draugijos nariais.

Tiesa, „Eurostat“ duomenimis per 25 metus Latvijos gyventojų skaičius sumažėjo nuo 2,5 iki 1,9 milijono, procentais – tai yra 27 proc.

Rusijos prezidentas pripažino, kad šiuolaikinis pasaulis kinta, sienos tarp valstybių nyksta. „Bet nežinau tokios tautos, kuri nebrangintų savo identiteto, ir kaip tik jo praradimas veda prie tokių sunkių pasekmių“, – pažymėjo jis.

V. Putinas, kaip priešingą pateikė padėtį Izraelyje, kuriame gyventojų skaičius auga.

„Nors Izraelis yra mažesnis, bet, pasiremdamas ir vystydamas būtent savo identitetą, auklėdamas žmones, taip pat ir istoriniais pavyzdžiais, Izraelis pasiekė, kad gyventojų daugėja“, – sakė prezidentas.

Šitaip V. Putinas reagavo į žinią, kad Latvijos parlamentas birželio 16 dieną patvirtino naująją Valstybės gynybos koncepciją, kurioje nurodoma būtinybė skatinti priemones, kurios užtikrintų valstybės gynybą taikos, grėsmės valstybei ir karo metu. Tam reikia didinti karių skaičių.

Koncepcijoje apibrėžti pagrindiniai strateginiai valstybės gynybos principai, nurodomos pagrindinės gairės gynybai stiprinti ir valstybės pajėgumui plėtoti.

Pasak Latvijos Seimo spaudos tarnybos, trys pagrindiniai valstybės gynybos principai yra šie: karinis pajėgumas ir valia, atgrasymo politika ir valstybės gynyba kaip kolektyvinės gynybos iniciatyvos dalis.

Vertinant saugumo aplinką koncepcijoje pažymimi, kad Latvijos ir jos sąjungininkės NATO bei Europos šalys buvo sukrėstos Rusijos agresijos Ukrainoje.

Ypač pabrėžiamas gynybos tikslas atgrasinti potencialų priešininką nuo karinės jėgos panaudojimo. Sąjungininkų karių buvimas Latvijoje padeda vykdyti tokį atgrasinimą.