Ukrainos kariuomenės „šaudo į gyvenamuosius kvartalus tiesioginiu taikymu“, tačiau „daugelis šalių linkę to nepastebėti“, Rusijos televizija transliavo V.Putino pasisakymą rytiniame Sibiro mieste Jakutske.

Ukrainos prorusiškų sukilėlių veiksmus „lemia tai, kad Ukrainos reguliariosios pajėgos apsupo dideles gyvenvietes ir šaudo į gyvenamuosius kvartalus tiesioginiu taikymu“, teigė Rusijos lyderis.

„Ir to, deja, daugelyje šalių, įskaitant Europą, linkę nepastebėti“, – pridūrė jis.

„Manau, (konflikto) pagrindinė priežastis – jog dabartinė Kijevo valdžia nenori vesti dalykiško politinio dialogo su savo šalies rytais. Būtent politinio dalykiško dialogo“, – V.Putinas sakė BBC reporteriui Johnui Sweeney.

Kalbėdamas apie separatistų veiksmus, V.Putinas pažymėjo, kad jų tikslas – nustumti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas nuo stambių miestų šalies rytuose.

„Pasipriešinimo pajėgų tikslas – atstumti tas ginkluotąsias pajėgas ir artileriją, kad jos negalėtų šaudyti į gyvenamuosius kvartalus“, – aiškino jis.

V.Putinas pabrėžė, kad dabar prasideda „labai svarbus procesas – tiesioginių derybų procesas“.

Kijevo, Maskvos bei Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovai pirmadienį susirinks Minske į vadinamosios Ukrainos kontaktinės grupės susitikimą, tačiau neaišku, ar jame dalyvaus prorusiški separatistai.

V.Putinas pridūrė, kad šį susitikimą padėjo surengti intensyvios diskusijos su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka ir Europos šalių lyderiais.

„Dabar kontaktai atnaujinami“, – sakė jis.

V.Putinas kalbėjosi su J.Sweeney lankydamasi Šiaurės Rytų federalinio universiteto muziejuje, kuriame saugumą vienintelis pasaulyje pilnas mamuto skeletas. Griaučiai laikomi pilnais, jeigu bent 75 proc. kaulų priklauso tam pačiam gyvūnui.

Muziejaus direktorius Semionas Grigorjevas sakė šalies vadovui, kad per pastaruosius ketverius metus pavyko surinkti daugiau negu 4 tūkst. eksponatų. Tarp jų taip pat yra šuns mumija, kurios amžius 12,5 tūkst. metų.

„Tai mamutų laikai?“ – paklausė V.Putinas, o S.Grigorjevas atsakė teigiamai, pridūręs, jog toks radinys taip pat yra vienintelis pasaulyje.