Didžiosios Britanijos premjeras, kuris pirmininkaus šiam labiausiai išsivysčiusios pramonės šalių lyderių susitikimui, tvirtino įstengęs peržengti savo nesutarimus su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu po jųdviejų parengiamųjų derybų Londone.

Didėjant įtampai dėl Sirijos, V.Putinas susitiks pirmadienį Šiaurės Airijoje su JAV prezidentu Baracku Obama. Jų diskusijos gali būti dygios, nes abu lyderiai šiuo metu siūlo karinę paramą priešingoms stovykloms tame pilietiniame konflikte.

Negalima remti tų, kurie valgo priešo organus

Londone V.Putinas tvirtino, kad Maskva laikosi tarptautinių įstatymų, tiekdama ginklus B.al Assado režimui, ir reikalavo, kad jų paisytų Vakarų šalys, svarstančios galimybę apginkluoti sukilėlius.

"Mes nepažeidžiame jokių taisyklių ir normų bei raginame visus savo partnerius elgtis taip pat", - pažymėjo V.Putinas.

Rusijos lyderis paminėjo praeitą mėnesį paskelbtą vieną vaizdo įrašą, kuriame esą matoma, kaip vienas Sirijos sukilėlių kovotojas valgo nukauto kario širdį.

Jis teigė, kad Vakarų šalys neturėtų palaikyti sukilėlių, „kurie ne vien žudo savo priešus, bet ir skrodžia jų kūnus bei valgo jų vidaus organus viešai ir prieš kameras".

Tačiau D.Cameronas sakė: "Po mūsų pokalbio šiandien manau, kad galime peržengti šiuos (nuomonių) skirtumus, jeigu pripažinsime, kad mus vienija tie patys esminiai tikslai: užbaigti šį konfliktą, sustabdyti Sirijos byrėjimą, leisti Sirijos žmonėms nuspręsti, kas juos valdys ir imtis kovos su ekstremistais bei juos įveikti."

B.Obama ketina pasakyti V.Putinui, kad Vašingtonas nori toliau įgyvendinti sumanymą kartu su Maskva surengti taikos derybas Ženevoje, kurios, regis, nebelaikomos didžiausiu prioritetu.

D.Cameronas taip pat tikisi, kad G-8 viršūnių susitikimas, vyksiantis prabangiame golfo kurorte prie Erno ežero, taps formalia pradžia derybose dėl didelio masto laisvosios prekybos sutarties tarp Europos Sąjungos (ES) ir JAV.

ES šalys sutiko pradėti šias derybas po penktadienį vėlų vakarą vykusių diskusijų Liuksemburge, per kurias buvo stengiamasi įtikinti Prancūziją, kad jos itin branginama tradicinė pramonė nenukentės nuo tokio susitarimo.

Didžioji Britanija taip pat nori, kad būtų pasiektas bendras sutarimas dėl būtinybės kovoti su mokesčių vengimu ir užtikrinti didesnį tarptautinių bendrovių skaidrumą.

Ruošiantis G-8 viršūnių susitikimui buvo surengta didžiausia saugumo operacija per neramią Šiaurės Airijos istoriją - dalyvių apsaugą užtikrina apie 8 tūkst. pareigūnų.

Daug ginkluotų policininkų šarvuotuose visureigiuose "Land Rover" budi keliuose, vedančiuose į susitikimo vietą netoli Eniskileno miestelio.

Policija nurodė, kad iki šiol surengtos globalizacijos priešininkų demonstracijos buvo mažesnės nei tikėtasi.

Numatoma, kad pirmadienį apie 2 tūkst. demonstrantų dalyvaus eitynėse Eniskilene, kur protestuot prieš G-8 susitikimą.

Policija baiminasi, kad disidentų respublikonų ekstremistų grupuotės, nusistačiusios prieš taikos procesą Šiaurės Airijoje, gali mėginti surengti ataką Belfaste.

D.Cameronas šiame viršūnių susitikime priims B.Obamą, V.Putiną, Vokietijos kanclerę Angelą Merkel, Prancūzijos prezidentą Francois Hollande'ą, Japonijos premjerą Shinzo Abe, Italijos premjerą Enrico Lettą ir Kanados premjerą Stepheną Harperį.

Taip dalyvaus pakviesti lyderiai iš ES šalių, Meksikos, Libijos ir Etiopijos.