„Kad ir kaip būtų liūdna, man tai primena netgi įvykius Antrajame pasauliniame kare, kai vokiškųjų fašistinių okupantų pajėgos apsupdavo mūsų miestus – tarkime, Leningradą – ir tiesioginiu taikymu apšaudydavo tas gyvenvietes bei jų gyventojus“, – V.Putinas sakė kalbėdamas jaunimo forume „Seliger“.

Pasak jo, dabar „mažas gyvenvietes ir didelius miestus apsupusi Ukrainos armija, kuri tiesioginiu taikymu smogia gyvenamiesiems kvartalams, siekdama sugriauti infrastruktūrą, palaužti besipriešinančiųjų valią“.

„Karinės humanitarinės pagalbos teikimo operacijos, kurią sukilėliai vykdo Rytų Ukrainoje, tikslas – atitraukti artileriją nuo miestų ir apginti taikius gyventojus. Galiu suprasti pasipriešinimą Pietryčiuose, Donbase ir Luhanske, kodėl to buvo imtasi, man aišku, kodėl jie šią operaciją vadina karine humanitarinės pagalbos teikimo operacija, kad šiandieninių veiksmų esmė – siekis atitraukti artileriją ir ugnies paleidimo sistemas nuo miestų tam, kad nebūtų žudomi žmonės“, - sakė V. Putinas.

V. Putinas pareiškė tikįs, kad rusų kariai, sulaikyti Ukrainos teritorijoje, iš tikrųjų pasiklydo.

„Iš tikrųjų tai teisybė ir aš dabar kalbu rimtai. Tikiu, kad jie pasiklydo, nes ten nėra pažymėtos sienos“, - teigė V. Putinas, pridurdamas, kad jis su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka aptarė šį klausimą ir kad P. Porošenka pažadėjo grąžinti rusų karius į tėvynę.

„Mes su Petro Aleksejevičiumi Porošenka kalbėjome apie tai ir jis mane patikino, kad rusų kariai bus perduoti Rusijai lygiai taip pat, kaip mes jiems perduodavome ir iki šiol perduodame ukrainiečių karius“, - sakė Rusijos prezidentas.

Vladimiras Putinas
DELFI primena, kad Ukraina nurodė pirmadienį sučiupusi 10 Rusijos karių netoli Dzerkalnės kaimo, esančio už 20–30 kilometrų nuo sienos su Rusija.

Tuo tarpu Rusijos kariuomenės šaltiniai, kuriuos citavo valstybinės naujienų agentūros, teigė, kad į Kijevo pajėgų rankas patekę kariai sieną kirto per klaidą.

Pasak V. Putino, reikia priversti Kijevą pradėti esmines derybas su separatistais, o „ne derėtis tik techniniais klausimais“.

„Reikia priversti Ukrainos valdžią pradėti derybas būtent esminiais, o ne techniniais klausimais, kurie, žinoma, yra svarbūs, nes yra humanitarinio pobūdžio, susiję su apsikeitimu belaisviais. Reikia derėtis iš esmės, dėl esminių dalykų – suprasti, kokias teises turės Donbaso, Luhansko, visos Pietryčių Ukrainos gyventojai. Pagal civilizuotas šiuolaikines taisykles, turi būti suformuluotos teisėtos teisės ir užtikrinti teisėti šių žmonių interesai, - pažymėjo Rusijos lyderis. – Po to jau bus lengva, esu tikras, spręsis klausimai, susiję su siena, saugumo užtikrinimu. Svarbu susitarti dėl esmės. Jie nenori kalbėtis dėl esmės, štai kur problema“.

V. Putinas: rusai ir ukrainiečiai – „praktiškai viena tauta“

V. Putinas pareiškė, kad krizė Ukrainoje yra tragedija, o ukrainiečiai ir rusai yra „praktiškai viena tauta“.

„Žmonės, kurie turi savo požiūrį į istoriją ir į mūsų šalies istoriją, galbūt su manimi ginčytųsi, bet man atrodo, kad rusų ir ukrainiečių tautos yra praktiškai viena tauta“, – V.Putinas sakė jaunimo forume netoli Maskvos.

„Manau, kad iš principo tai, kas dabar vyksta Ukrainoje, yra didžiulė bendra mūsų tragedija, ir reikia padaryti viską, kad ji baigtųsi kiek galima greičiau“, – pabrėžė jis.

Jis taip pat pareiškė, kad nors Vakarų Ukrainą sieja istoriniai ryšiai su Europa, ta Ukrainos dalis neturėtų primetinėti savo požiūrio rytų Ukrainai, jau keturis mėnesius krečiamai prorusiškų separatistų sukilimo.

„Pas juos natūraliai klostėsi ypatingi santykiai su katalikų pasauliu... su savo kaimynais; vyko kalbų ir kultūrų tarpusavio mainai. Tačiau jie (vakarų ukrainiečiai) neturėtų primetinėti savo pažiūrų visai Ukrainos liaudžiai“, – sakė V.Putinas.

V. Putinas patvirtino ketinimus stiprinti karinę padėtį Arktyje

Vladimiras Putinas
V. Putinas penktadienį pareiškė, kad Maskva turi stiprinti, ir ekonomiškai, ir politiškai, savo padėtį gamtos išteklių turtingoje Arktyje, kur ir kitos šalys turi savo interesų.

„Arktyje sutelkta tokių mūsų interesų ir, žinoma, mes turime skirti daugiau dėmesio Arkties vystymo ir mūsų pozicijų stiprinimo klausimams“, - sakė jis jaunimo forume „Seliger-2014“.

Rusija pasiryžusi Arktyje atkurti karinę infrastruktūrą, taip pat pasirengusi atsižvelgti ir į kitų valstybių interesus.

„Daugelis mūsų aktyvumą sutinka kažkaip su nerimu; baidosi to mūsų aktyvumo, - tęsė prezidentas. - Mes jau daug kartų sakėme, kad veiksime griežtai tarptautinės teisės ribose; mes visada taip veikėme, taip veiksime ir ateityje“.

Pasak V.Putino, atsižvelgdama į kitų valstybių interesus Arktyje, Rusija „sieks tinkamų kompromisų, žinoma, gindama savo pačios interesus“.

Jis pažymėjo, kad Rusija sieks atkurti karinę infrastruktūrą Arktyje, taip pat Nepaprastųjų situacijų ministerijos.

„Nes mums reikia užtikrinti prekybos laivų konvojų saugumą, o ne su kažkuo kariauti ar konfrontuoti“, - pabrėžė V.Putinas.

NATO: Rusija įžūliai pažeidžia Ukrainos suverenumą

Andersas Foghas Rasmussenas
Rusijos pajėgos, tiesiogiai dalyvaujančios karinėse operacijose Ukrainos teritorijoje, įžūliai pažeidžia tos šalies suverenumą ir teritorinį vientisumą, penktadienį pareiškė NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas.

„Nepaisant tuščių Maskvos paneigimų, dabar jau aišku, kad Rusijos kariai ir technika neteisėtai kirto sieną su rytų ir pietryčių Ukraina, – pažymėjo A.F.Rasmussenas. – Tai nėra izoliuotas veiksmas, o dalis pavojingų pastangų per daugelį mėnesių destabilizuoti Ukrainą kaip suverenią valstybę.“

Jis pridūrė, kad NATO visokeriopai gerbs bet kokį Ukrainos parlamento sprendimą atsisakyti šalies „neblokinio statuso“ ir siekti tapti JAV vadovaujamo NATO aljanso nare.