„Už didžiulį asmeninį indėlį į tradiciškai draugiškų Rusijos ir Baltarusijos ryšių plėtrą, dvišalio bendradarbiavimo politikos, gynybos, ekonomikos ir socialinėje srityse stiprinimą Aleksandrui Grigorjevičiui Lukašenkai, Baltarusijos Respublikos prezidentui, Sąjunginės valstybės Aukščiausios tarybos pirmininkui skirtas Aleksandro Neviškio ordinas“, – buvo skelbiama teikiant apdovanojimą.

„Jūs gerai žinote mūsų požiūrį į jus. Vis tik norėčiau dar kartą pasakyti, kad be jūsų aktyvios, atviros pozicijos dėl Baltarusijos ir Rusijos suartinimo nebūtų ne tik sąjunginės valstybės – nors ten dar daug reikia padaryti, – bet visiškai aišku, kad nebūtų ir Vieningos ekonominės erdvės, nebūtų mūsų Eurazijos Sąjungos, kurią sudaro jau ne tik Baltarusija ir Rusija, bet ir Kazachstanas, ir jungiasi dar dvi šalys... Didelis jums ačiū“, – sakė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas po ceremonijos.

Savo ruožtu A. Lukašenka padėkojo už apdovanojimą. „Ačiū jums, Vladimirai Vladimirovičiau. Dabar mano dangiškasis globėjas – juk tai dangiškasis globėjas – tikiuosi, mane saugos dar labiau. Ačiū“, – padėkojo A. Lukašenka.

Rusija ir Baltarusija ketina kurti bendrą vizų erdvę

Antradienį taip pat įvyko darbinis Rusijos ir Baltarusijos prezidentų susitikimas. Po jo V. Putinas kreipdamasis į žiniasklaidos atstovus pareiškė, kad Rusija ir Baltarusija ketina kurti bendrą vizų erdvę. Taip pat jis informavo, kad šiuo metu ruošiama sutartis dėl abipusio kitų valstybių piliečiams išduotų vizų pripažinimo.

„Taip pat patvirtinti keli kiti susitarimai migraciniais klausimais, didžiąja dalimi susiję su techniniais atitinkamų institucijų bendradarbiavimo aspektais. Šiems tikslams įgyvendinti ruošiama abipusio užsienio valstybių piliečiams išduotų vizų pripažinimo sutartis“, - pareiškė V. Putinas.

Anot jo, kaip praneša UNIAN, kovo 3 d. patvirtintos sutarties dėl lygių teisių užtikrinimo piliečiams laisvai judėti ir pasirinkti buvimo ir gyvenamąją vietą pataisos. Be to, V. Putino teigimu, Rusijos ir Baltarusijos piliečių paraiškų leidimui gyventi svarstymo terminas negalės viršyti trijų mėnesių.

2014 m. pabaigoje A. Lukašenka įpareigojo Baltarusijos vyriausybę sumažinti ekonominę priklausomybę nuo Rusijos.