„Visų politinių jėgų atstovus, dvasininkus, visuomenės atstovus kviečiu bendram dialogui. Esu pasirengęs asmeniškai dalyvauti tokiose apskritojo stalo diskusijose“, - sakoma gruodžio 11 dieną išplatintame prezidento kreipimęsi į tėvynainius.

Atskirai prezidentas kreipėsi į opoziciją: „Kompromiso vardan kviečiu opoziciją neatsisakyti ir neiti priešpriešos bei ultimatumų keliu“.

Jis patikino, kad valdžia elgsis „išskirtinai įstatymų rėmuose ir niekuomet nenaudos jėgos prieš taikius susibūrimus“.

„Kaip Ukrainos prezidentas, Konstitucijos garantas, padarysiu viską, kad šalis galėtų normaliai funkcionuoti, kad joje būtų ginamos kiekvieno piliečio teisės bei interesai ir kad valstybėje būtų užtikrinta taika ir ramybė“, - žadėjo V. Janukovyčius.

Catherine Ashton: stebėsime padėtį

Ukrainoje dabar svarbiausia surengti dialogą tarp prezidento, vyriausybės, opozicijos ir visuomenės, ir Europos Sąjunga (ES) pasirengusi paskatinti tokį dialogą, pareiškė ES išorės politikos vadovė Catherine Ashton.

„Mes liekame čia ir stebėsime padėtį Ukrainoje“, – sakė ji trečiadienį žurnalistams Kijeve.

C.Ashton pabrėžė, kad svarbu yra paleisti sulaikytuosius dar nebaigus tyrimo, taip pat teisingai ištirti jėgos panaudojimą prieš taikius mitinguojančius žmones.

V. Klyčko: lieka vienas kelias

Ukrainos prezidentas V. Janukovyčius savo veiksmais varant protestuotojus iš Maidano užkirto kelią bet kokiam kompromisui, todėl dabar opozicijai liko tik vienas būdas – visiškas valdžios pakeitimas, teigia partijos UDAR lyderis Vitalijus Klyčko.

„Janukovyčius užkirto kelią bet kokiam kompromisui. Kompromiso su žmogumi, kuris negerbia žmonių nuomonės, negali būti, lieka vienas būdas – visiškas valdžios pakeitimas“, – sakė jis spaudos konferencijoje Kijeve.

Jis pabrėžė, kad šiuo metu gali būti kalbama tik apie prezidento ir parlamento perrinkimą. Jis taip pat paragino visus Europos partnerius įvesti sankcijas V. Janukovyčiui ir jo aplinkai.

Ukrainos opozicijos lyderiai atmetė derybas

Ukrainos opozicijos lyderiai trečiadienį teigė, jog nedalyvaus diskusijose su prezidentu Viktoru Janukovyčiumi, kol nebus įgyvendinti jų reikalavimai, įskaitant prezidento atsistatydinimą, skelbia „Reuters“ ir „RIA Novosti“.

Olehas Tiahnibokas teigė, kad V. Janukovyčiaus kvietimas dialogui yra „farsas ir komedija“. Jis ir dar vienas protestų lyderis Arsenijus Arseniukas pareiškė, jog nebus derybų su prezidentu dėl daugiau nei dvi savaites trunkančios politinės krizės, kol nebus įgyvendinti jų reikalavimai.

Opozicijos lyderiai ragina V. Janukovyčių ir vyriausybę atsistatydinti, paleisti į laisvę politinius kalinius ir nubausti riaušių miliciją, kuri įtariama smurto prieš proeuropietiškai nusiteikusius demonstrantus panaudojimu.

Be kita ko, kalinama ekspremjerė Julija Tymošenko trečiadienį taip pat atmetė vyriausybės kvietimą dalyvauti nacionaliniame dialoge prie apskritojo stalo.

„Nebus jokio apskritojo stalo susitikimų su jais (vyriausybe), tik V. Janukovyčiaus ir jo sąjungininkų atsistatydinimas“, - teigė J. Tymošenko. Ji taip pat paprašė „pasaulinės demokratinės bendruomenės“ įvesti finansines ir vizų sankcijas dabartinei Ukrainos valdžiai.

Tiesioginę transliaciją iš Kijevo stebėkite čia: